Lüders: Almanya’da dindarlığa karşı bir tutum var

Güncelleme Tarihi:

Lüders: Almanya’da dindarlığa karşı bir tutum var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2017 13:36

Almanya’da Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Christine Lüders, başörtülülerin hayatın farklı alanlarında ayrımcılığa uğradığını söyledi.

Haberin Devamı

AYRIMCILIKLA Mücadele Dairesine 2006’dan itibaren 300’den fazla başörtülünün başvurduğunu belirten Lüders, kurumlarında toplam 21 bin ayrımcılık başvurusu konusunda çalışma yapıldığı düşünülürse, başörtüsünden dolayı müracaat edenlerin çok yüksek bir orana karşılık gelmediğini belirtti. Ancak bu başvuruların ayrımcılığın gerçek boyutunu yansıtmaktan uzak olduğunu vurgulayan Lüders, çok sayıda kişinin haksızlığa karşı sesini çıkarmadığından veya nereden destek alabileceğini bilmediğinden dolayı mağduriyeti sineye çektiğini ifade etti.

Lüders, “Başörtülü Müslümanlar değişik şekillerde ayrımcılık tecrübesi yaşıyor. Mağdurlar, iş veya staj yeri için yaptıkları başvurularda iş piyasasında haksızlığa uğradıklarını anlatıyorlar. Başka kadınlar konut bulma konusunda zorluk çektiklerini veya başörtüsünden dolayı spor salonlarına kabul edilmediklerini bildiriyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘AB’NİN KARARINI ELEŞTİRİYORUM’

Lüders, bir iş için müracaat eden adayın niteliğinin, dış görünüşüne veya hangi dine mensup olduğuna bağlı olmaması gerektiğini kaydetti.
Ancak AB Adalet Divanının en son aldığı kararda işverenin genel bir tarafsızlık tutumunu gerekçe göstererek başörtüsünü yasaklamasına izin verildiğine işaret eden Lüders, “Ben bu kararı eleştiriyorum ve işverenlerin bu kararı uygulamaya koymamalarını diliyorum” dedi. Lüders, birçok işverenin, çeşitliliğin kendi çıkarlarına olduğu ve insanların dışlanmaması gerektiğini bildiği için bu kararı zaten uygulamadığını kaydetti.
Lüders, Almanya’da bazı eyaletlerde var olan ‘tarafsızlık yasasından’ dolayı başörtülü öğretmenlerin derslere girmesine izin verilmemesine ilişkin ise şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi, tarafsızlık yasasının okulda uygulanıp uygulanmamasını eyalet yönetimine bıraktı ve tüm dini sembollerin yasaklanmasına iyi bir şekilde sebep gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Bu çok önemli bir madde, çünkü sadece başörtüsü hakkında konuşmuyoruz ve bu konuda Almanya’da sorun görüyorum. Neden bir öğretmen kipa, haç veya başörtüsü takmasın? Genel olarak Almanya’da dindarlığa karşı bir tutum sergilendiğine şahit oluyorum. Benim açımdan insanlar başkalarının dindarlığını söz konusu etmesi kabul edilemez. Her Yahudi öğrenci korkusuz bir şekilde kipa takarak okula gitmesi lazım, aynı şekilde başörtülü Müslüman kız öğrencileri için geçerli.”

Haberin Devamı

‘BİZ SAVUNAMIYORUZ’

Bu konuda Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin mağdurlar için ücretsiz hukuki mütalaa yaptığını belirten Lüders, şöyle devam etti: “Ekibimiz, Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi açısından konunun bir ayrımcılık olup olmadığını inceliyor. Ayrıca şirketlerden veya spor salonlarından görüş alıyoruz. Çoğu olayda bu bile etkili oluyor. Eğer etkili olmazsa mağdurlar dava açabiliyor. Maalesef Alman hukukunda, ne bize ne de başka derneğe mahkemede bu kadınların yanında bulunma imkanı verilmiyor.”
Lüders, “Müslüman dernekler tarafından Almanya’da normal hayatta da sokakta başörtüsü takan kadınlara yönelik saldırılar yapıldığı aktarılıyor. Bu tür olaylar size de yansıyor mu?” şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi: “Münferit olarak evet, aynı şekilde Yahudi düşmanlığı saldırılar da. Mağdurlara bu konuda ivedilikle savcılıklara başvurmalarını öneriyoruz. Her tür şiddet olayı suçtur ve hızlı bir şekilde suç duyurusunda bulunulması lazım.”
Bu tür olayların meydana gelmemesi için toplumda neler yapmak gerektiği konusunda da Lüders, “Tavsiyeler konusunda çok dikkatliyim, çünkü çoğu zaman politikacılar insanları kışkırtıyor. Siyasetçilerin kendi inancının veya kendi ulusunun başkalarınkinden daha iyi olduğunu düşündüğü Avrupa’daki yeni bir popülizmi endişeyle izliyorum” dedi.

BAKMADAN GEÇME!