Lübnan'la İsrail arasında "yemek savaşı"

Güncelleme Tarihi:

Lübnanla İsrail arasında yemek savaşı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 00:47

Lübnan'ın geleneksel yemeklerini sahiplenen İsrail'e karşı uluslararası dava açılıyor.

Lübnan Sanayiciler Birliği Başkanı Fadi Abbud, Lübnan'ın geleneksel yemeklerini sahiplenen İsrail'e karşı uluslararası dava açmaya hazırlanıyor.

İsrail'in felafel, humus ve tabbule gibi Arap yemeklerinin kendilerine ait olduğunu iddia ettiğini söyleyen Abbud, İsrail, geleneksel Lübnan yemeklerini kendi mutfaklarına aitmiş gibi tüm dünyada pazarlayarak sattığı için Lübnanlıların her yıl on milyonlarca dolar kaybettiğini söyledi.

Abbud, tüm bu yemekler ve tariflerini tescil ettikten sonra, dava açılabilmesi için Lübnan hükümetine sunacaklarını ifade etti.

Yunanistan "feta" peynirini kazanmıştı

Yunanistan yıllarca süren hukuk savaşından sonra "feta" olarak bilinen beyaz peyniri sahiplenmek için verdiği mücadeleden galip ayrılmıştı.

Avrupa Adalet Divanı, “sadece Yunanistan'ın bazı dağlarında yetişen bitki örtüsüyle beslenen keçilerin sütünden elde edilen peynirin 'feta' adıyla pazarlanabileceğine ve söz konusu peynirin başka yerde üretilemeyeceğine” karar vermişti.

Feta, Avrupa'da Almanya ve Danimarka başta olmak üzere hemen her ülkede üretiliyordu.

Yunanlılar, Osmanlı mutfağının pek çok yemeğini ve tatlısını da sahiplanmaya çalıştı. Son olarak helin peynirini sahiplendi. Daha önce de baklava ve lokumu, hatta döneri bile kendi icadı olarak lanse etmeye çalıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!