Lübnan operasyonu ABD onaylı

Güncelleme Tarihi:

Lübnan operasyonu ABD onaylı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 00:00

New Yorker dergisi yazarı Seymour Hersh, Lübnan’daki operasyonun, Hizbullah’ın iki İsrail askerini kaçırmasından önce hazırlanıp ABD tarafından onaylandığını yazdı.

Haberin Devamı

Ateşkese uzun süre direnen ABD’nin planı onaylamasının nedenleri şöyleydi:

İran’a saldırı için girizgah Bush’a göre Hizbullah operasyonu İran’a saldırının başlangıç aşamasıydı. ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine karşı girişeceği saldırı öncesinde Hizbullah’ın füze stoku erimiş olacaktı.

Demokratikleşmenin incisi Lübnan Bush, Ortadoğu’yu demokratikleştirme planı uyarınca Hizbullah’ın Lübnan’daki hakimiyetini bitirmek istiyordu. Çünkü Ortadoğu demokrasisinde Lübnan tacın incisiydi.

VİETNAM Savaşı’ndan bu yana bomba etkisi yaratan haberleriyle Amerikan yönetimlerinin baş belası haline gelen Amerikalı gazeteci Seymour Hersh, yine sarsıcı bir haberle gündemde. Hersh, New Yorker dergisinin son sayısında yer alan haberinde, "İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a karşı yürüttüğü operasyonun planlamasında ABD’nin bizzat rol aldığını" öne sürüyor. Hem de savaşa neden olarak ortaya sürülen "Hizbullah’ın iki İsrail askerini kaçırmasından" çok önce.

Adı belirtilmeyen bir Ortadoğu uzmanı ile Bush yönetiminin bir danışmanına dayandırılan habere göre, 12 Temmuz’daki asker kaçırma olayından önce yapılan operasyon planı şöyle gelişti:

İsrail, Hizbullah’a karşı operasyon planını, George W. Bush yönetimine bildirdi. Bu yaz başında bir grup İsrailli yetkili Washington’u ziyaret etti ve Hizbullah’ın provokatif bir eylemi karşısında başlatılacak operasyon için yeşil ışık yakılmasını istedi. Bu yetkililer ayrıca ABD’nin "hangi çapta bir operasyona" rıza göstereceğini de sordular.

İRAN PROVASI

Bu bilgiyi veren ABD’li danışman şöyle konuştu: "İsrailliler bize, savaşta bir taşla birkaç kuş vurulacağını söylediler. Karşı çıkmamız için bir neden yoktu. Hizbullah avlanacak, füzeler, tüneller ve bunkerler havadan bombalanacaktı. İran için demo (prova) olabilirdi."

Plan ABD çıkarlarına uygun olduğu için Bush ve yardımcısı Dick Cheney tarafından da onaylandı. Bush ve Cheney, bu operasyonu, İran’ın nükleer tesislerine karşı girişilecek önleyici saldırının başlangıcı olarak görüyordu. Çünkü İran’a karşı askeri seçenek tercih edildiği takdirde, Tahran güdümlü Hizbullah’ın İsrail’e karşı misillemede bulunmak için başvuracağı füze ve cephane stokları önemli ölçüde eritilmiş olacaktı. Amerikan Genelkurmayı’ndaki yetkililer ise yönetimin onay verdiği hava operasyonunun sınırları konusunda endişeliydi. Ancak Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld onlarla aynı fikirde değildi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı da bu operasyonda faydalı yönler bulmuştu. Bu operasyon sayesinde, Lübnan Hükümeti güçlenir ve Hizbullah’ın kontrolünde olan güneyde de otoritesini sağlayabilirdi. Beyaz Saray aslında Hizbullah’ın füzelerinden kurtulmak istiyordu. Ancak Bush, operasyonu iki nedenle onaylıyordu:

1- Şer Ekseni’ndeki İran’a karşı saldırının bir parçası olarak.

2- Ortadoğu’ya demokrasiyi getirmenin parçası olarak. Çünkü Lübnan, Ortadoğu demokrasisinde tacın incisiydi.

Haberin Devamı

Pulitzer’li Hersh’ün atlatma haber sicili

Seymour Hersh 1969’da Vietnam Savaşı’ndaki My Lai katliamını ortaya çıkardığı haberiyle Pulitzer Ödülü’nü aldı.

Irak’taki Ebu Garib Hapishanesi’nde Amerikalı askerlerin Iraklı mahkümlara yaptığı işkenceyi ortaya çıkardı.

İsrail’in Kuzey Irak’taki Kürtlere komando eğitimi verdiğini yazdı.

Amerika’nın başta İran olmak üzere 10 farklı ülkede gizli askeri ve istihbarat operasyonu yaptığını ortaya çıkardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!