Lübnan’da iç savaÅŸa doÄŸru

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’da iç savaşa doğru
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2008 00:00

Lübnan'ın, başkenti Beyrut’ta üç gündür süren hükümet karşıtı protestoların ardından 1980’lerdeki iç savaşa benzer günler yaşıyor.

Haberin Devamı

Ülke iç savaşın eşiğinde...

Ana muhalefetteki Hizbullah lideri Nasrallah, Lübnan hükümetinin bu hafta örgütün kurduÄŸu sabit hatlı özel telefon ÅŸebekesini kapatacağı açıklamasını ’savaÅŸ ilanı’ kabul etti. Nasrallah, ÅŸebekenin Ä°srail’e karşı en önemli silahları olduÄŸunu belirterek,"Bize uzanan elleri keseriz" dedi.  Â

Bu açıklamanın hemen ardından Beyrut'ta muhalefetteki Hizbullah ve iktidar yanlıları arasında 3 gündür devam eden çatışmalarda 11 kişi öldü, 20'den fazla kişi de yaralandı.

Gece boyunca çatışmalarda otomatik silah ve RPG seslerinin duyulduğu ifade edildi. Öte yandan Hizbullah militanlarının Beyrut'un birkaç mahallesini kontrol altına aldığı ve iktidardaki çoğunluğun lideri Saad Hariri'ye ait televizyonun yayınının kesildiği bildirildi. Ayrıca Hariri'nin  gazetesinin bürolarının ateşe verildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Hariri medyasına baskın
       Â
Hizbullah'a bağlı silahlı kişiler Beyrut'un büyük bölümünü ele geçirdi ve hükümete ait medya kuruluşlarına baskınlar düzenledi.

Yetkililer, silahlı kişilerin, suikasta kurban giden eski Başbakan Refik  Hariri'nin oğlu ve koalisyon lideri Saad Hariri'ye ait "Future News"  televizyonunun yayınına son verdirdiklerini söyledi.

Güvenlik kaynakları, Hizbullah ile Şii Emel örgütüne bağlı kişilerin, Beyrut'un batısında bulunan Hariri'nin sahibi olduğu "Future" grubuna ait bürolara baskın düzenlediğini belirtti.

Kaynaklar, ayrıca Hariri'ye ait "El Müstakbel" gazetesinin bürolarının denetiminin de silahlı kişilere geçtiğini, binanın pencerelerinden duman çıktığını kaydetti.

Silahlı kişilerin, Hariri'nin medya grubunun yanı sıra bazı bakan ve  milletvekillerinin evleri dahil birçok yeri ele geçirdikleri, daha sonra bir kısmını çatışmadan askerlere teslim ettikleri belirtildi.

Hariri'nin konutuna saldırı

Suriye karşıtı çoğunluğun lideri Saad  Hariri'nin başkent Beyrut'un batı kesimindeki Koraytem semtinde bulunan  konutunun duvarına roket isabet etti. İsminin açıklanmasını istemeyen güvenlik yetkilileri, çevresinde geniş bir koruma çemberi oluşturulan Hariri'nin rezidansının duvarına bu sabah RPG tipi bir roketin isabet ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Beyrut limanı yetkililerinden Eli Zahur da, çatışmalar yüzünden limandaki tüm faaliyetin durduğunu açıkladı. zahur,  "Sendikalar, Lübnan'daki durum nedeniyle limanı kapatmaya karar verdi" dedi.

Lübnan'da güç denemesi

Batı yanlısı hükümet ile Suriye ve İran’a yakın duran Hizbullah taraftarları, birbirlerine otomatik silahlar ve el bombalarıyla saldırdı. İktidardaki çoğunluğun lideri Saad Hariri, televizyondan yaptığı çağrıda, taraflardan, ülkeyi cehenneme sürüklememek için sokaklardaki savaşçılarını çekmelerini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!