Lübnan’da dengeler değişti

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’da dengeler değişti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2011 00:00

Lübnan’da düne kadar Başbakan Hariri hükümetini destekleyen Dürzi lider Velid Canpolat, Hizbullah saflarına geçtiğini açıkladı. Canpolat, Hariri-Hizbullah koalisyonunu deviren BM’nin Hariri suikastı soruşturmasının ulusal güvenliği tehdit ettiğini öne sürdü.

TÜRKİYE’nin arabuluculuğunu askıya aldığını açıkladığı Lübnan, önceki gün hassas bir buluşmaya sahne oldu. Ülke siyasetinde kilit bir konuma sahip olan Dürzi lider Velid Canbolat, Hizbullah lideri Nasrallah ile görüşerek, bundan böyle politik pazarlıklarda söz konusu grubu destekleyeceğini açıkladı. Başbakan Saad Hariri’nin destekçisi olan Canbolat’ın saf değiştirmesiyle pazarlıklarda Hizbullah’ın konumu güçlendi.

Hariri için kötü haber

Basının büyük ilgi gösterdiği toplantıda Canbolat, “Partimin Suriye’yi ve direnişi desteklediğini böylece doğrulamış oluyorum” dedi. Daha sonra gizli bir evde Nasrallah ile görüşen Canbolat, ülke istikrarını ve olası mezhep gerginliklerine karşı böyle bir karar aldığını açıkladı. Suudi Arabistan ve ABD’nin desteklediği Saad Hariri’nin 128 sandalyeli parlamentoda 60 üyesi bulunuyor. Kurulacak yeni hükümette Hariri’nin başbakanlığını istemeyen Hizbullah’ın ise üye sayısı 57. 5’i Hıristiyan, biri Sünni 11 üyesi bulunan partinin lideri olan Dürzi lideri, Hizbullah ve müttefiklerin başbakanlık adaylarına destek olacağını bildirdi. ABD’nin terörist örgüt olarak nitelendirdiği Hizbullah’ın iktidarı belirleyebilmesi için dışarıda 8 üyenin desteğine ihtiyaç duyuyor. Hıristiyan lider Samir Gega ise Hariri’ye destek verdiğini açıkladı.

Hizbullah, geçen hafta, Başbakan Saad Hariri, BM’nin 2005 yılında dönemin başbakanı olan babası Refik Hariri suikastiyle ilgili kurduğu özel mahkemeye destek vermekten vazgeçmediği gerekçesiyle hükümetten çekilmişti. BM’nin bazı Hizbullah ile Suriyeli yetkilileri suçlayabileceği belirtiliyordu.

Suriye’ye desteği çekmişti

ESKİ Halep Valisi İbn Arabi’nin soyundan gelen Velid Canbolat (62), Lübnan’daki Dürzi toplumunun en akıllı temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. İlerici Sosyalist Partisi’nin kurucusu Kemal Canbolat’ın oğlu olan Velid Canbolat, 2000 yılında Suriye lideri Hafız Esad’ın ölümünden sonra Şam’ın Lübnan’daki etkisinin azaltılmasından yana siyaset yapmıştı. Hizbullah-Hariri koalisyonuna da bu yüzden destek vermişti. Ancak Lübnan’daki siyasi krizin ardından Beyrut Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu olan Canbolat, yine Suriye’nin desteklediği Hizbullah’a arka çıkmaya karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!