Lübnan BM tasarısını reddetti

Güncelleme Tarihi:

Lübnan BM tasarısını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2006 11:14

ABD, Lübnan tasarısı üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Lübnan hükümeti, ise İsrail'e avantaj sağlayan kararı reddetti.

ABD’nin, Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi John Bolton, Fransa’nın hazırladığı Lübnan tasarısı üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Diplomatik kaynaklara göre, üzerinde uzlaşılan tasarıda, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların tamamen sona ermesi çağrısı yapılıyor. Ancak metinde derhal bir ateşkes ilan edilmesine yönelik ifade bulunmuyor.

Lübnan hükümet kaynakları, Fransa ve ABD tarafından hazırlanan karar tasarısına, çatışmaların sona ermesini sağlamayacağı gerekçesiyle Lübnan'ın karşı olduğunu belirterek, Beyrut'un isteklerini içeren yeni bir tasarı metninin Lübnan'ın BM temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığına vekalet eden Tarık Mitri'ye iletildiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı vekili Tarık Mitri de New York'ta Lübnan televizyonunun sorularını yanıtlarken, tasarının Lübnan'ın bakış açısından hazırlanmadığını, belirlenen hedeflere ulaşamayacağını, özellikle çatışmaların durdurulmasını sağlamayacağını söyledi.

Lübnan hükümet kaynakları, tasarı metninin Lübnan'ın çatışmaların sona ermesini hedefleyen çıkar ve taleplerine uygun olmadığını belirterek, Beyrut'un geçen ay sonunda Roma konferansında Başbakan Fuad Sinyora tarafından sunulan 7 maddelik plan temelinde bir tasarı istediğini bildirdi.

ÇİN VE RUSYASICAK BAKIYOR

BM Güvenlik Konseyi'nin iki daimi üyesi Çin ve Rusya ise karar tasarısını genel anlamda desteklediklerine, ancak önemli olanın metnin İsrail ve Lübnan tarafından kabul edilmesi olduğuna işaret etti.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, “Bu yeni bir proje, taraflar yeniden bir göz atmalı. Tasarı oya sunulduğunda taraflara uygun gelmesini umuyoruz” dedi.

Çin Büyükelçisi Liu Zenmin de tarafların tasarıyı kabul ettiklerinden emin olunması gerektiğini belirterek, iyi bir temel olarak nitelediği tasarı üzerinde hala müzakere etmek gerektiğini kaydetti.

İSRAİL DAHA OLUMLU

İsrail ise karar tasarısı taslağını daha olumlu karşılarken, yanıt verme hakkını da gizli tuttuğunu bildirdi.
Hükümet sözcüsü, Turizm Bakanı İzak Herzog, “Metin çok önemli zira diplomasi aşamasına geçildiğini gösteriyor. Taslak hakkında görüş bildirmeden önce ayrıntılarıyla incelemeliyiz” dedi.
Herzog, tasarı oylanıp kabul edilinceye dek İsrail ordusunun Lübnan operasyonunu sürdüreceğinin altını çizdi.

HAVA SALDIRILARI SÜRÜYOR

Bu arada, Lübnan polisi, İsrail savaş uçaklarının dün gece Bekaa Vadisi'ni Beyrut ve Kuzey Lübnan'a bağlayan iki karayolu ile Beyrut'un kuzeyindeki Akkar bölgesinde bulunan iki köprüyü bombaladığını bildirdi.
İsrail jetlerinin Beyrut'un güneyi ve Bekaa Vadisi'ne düzenlediği hava saldırılarında da Suriye yanlısı Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'nin bir militanı öldü, 4'ü yaralandı.

İsrail'in bu sabah gündoğumunda Güney Lübnan'daki Ensar köyüne düzenlediği hava saldırısında ölenlerin sayısı da 6'ya yükseldi.

İsrail polisi de Hizbullah'ın bu sabah İsrail'in kuzeyi ile Golan tepelerine roket attığını, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi.

İsrail'in Tel Aviv kentinde ise yaklaşık bin kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride, İsrail ordusunun Lübnan operasyonu protesto edildi ve acil ateşkes çağrısı yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!