Lübnan’a asker kararı için BM’den iki belge bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Lübnan’a asker kararı için BM’den iki belge bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2006 00:00

Lübnan’daki barış gücüne yapacağı katkılarla ilgili BM’ye belge sunan Türkiye, Mersin limanı ile Adana Şakir Paşa havaalanını açmayı planlıyor. Asker katkısı konusundaki karar için ise BM’nin vereceği "Harekat kapsamı" ve "Angajman kuralları"nı içeren iki belge bekleniyor.

TÜRKİYE, BM’ye sunduğu yazılı bir belgeyle, Lübnan’daki geçici BM Barış Gücü UNIFIL’e ilk etapta yapacağı katkılar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin BM nezdindeki Daimi Delegesi Büyükelçi Baki İlkin, 49 ülke delegasyonunun katıldığı oturumda, Ankara’nın henüz BM gücüne ne katkıda bulunacağına karar vermemekle birlikte, bu güce, Mersin limanı ile Adana Şakir Paşa sivil Havaalanı’nı açacağını söyledi. İlkin, şöyle konuştu: "Hükümetimiz, gerek Lübnan’ın imarında, gerekse UNIFIL’in desteklenmesi, takviye edilmesi, malzeme, personel nakli konusunda Mersin limanı ile Adana’daki Şakir Paşa sivil havaalanını BM ve Lübnan’ın hizmetine açabileceğini bildirdi. "

UNIFIL’in asker sayısının 5 bine çıkarılmasına ülkelerin ne nitelikte katkıda bulunacaklarını tespit için düzenlenen toplantıda BM, 49 ülke temsicilerine UNIFIL’e destek katılımı için, biri "Harekat kapsamı" diğeri "Angajman kuralları" olmak üzere, iki belge tasarısını BM Daimi Temsilciliği’ne vereceğini açıkladı. Belgeleri akabinde Ankara’ya gönderecek olan Büyükelçi İlkin, şunları söyledi: "Türkiye, henüz güce destek konusunda karar almadı. Hükümetimiz ve silahlı kuvvetlerimiz bu belgeleri inceleyip diğer ülkelerin de yaptıklarına baktıktan sonra güçlendirilen UNİFİL’e katkıda bulunup bulunmayacağını, bulunacaksa nasıl katkı vereceği kararını alacak. Bu karar, askeri birlik verme şeklinde tecelli ederse, onu da meclise getirecek."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!