Londra'da Türk kültür festivali başladı

Güncelleme Tarihi:

Londrada Türk kültür festivali başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2009 11:28

İngiltere'nin başkenti Londra'da Süleymaniye Kültür Merkezi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen geleneksel Türk Kültürü Festivali başladı.

Bir hafta sürecek festival, Londra'da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Nevington Green bölgesindeki Clissold Park'ta yapılıyor.

Londra'da yaşayan Türk toplumunun kendi kültürünü bütün yönleriyle yaşaması ve tanıtması amacıyla düzenlenen festivalde geleneksel Türk mutfağının tanıtımı ve yemek yarışmaları yapılırken, temsili Türk düğünü, moda gösterileri, hat sanatı, Ebru sanatı, Hacivat-Karagöz, Nasreddin Hoca ve yağlı güreş gibi Türk kültürünün önemli unsurları tanıtılacak.

Geçen yıl 20 bin kişinin ziyaret ettiği festivalin bu yıl havanın da güzel olması ve festivalin daha tanınır hale gelmesiyle birlikte daha çok ziyaretçi çekmesi bekleniyor.

Festivalin dün açılmasının ardından ağırladığı ziyaretçiler arasında Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Başkonsolos Yardımcısı Sunay Dizdar da bulundu. Dizdar, bu tür organizasyonların Türk kültürünün tanıtımında önemli bir yeri bulunduğunu belirtti.

Festival Komitesi üyelerinden Ahmet Öncü, festivalin düzenlenmesine 3 yıl önce başladıklarını, gurbette yaşayan Türklerin kendi kültürlerini tanımasını ve tanıtmasını amaçladıklarını ifade etti.

Londra'nın çol kültürlü bir kent olduğuna dikkati çeken Öncü, “Çocuklarımız kendi kültürlerini yeterince tanımıyor. Gurbette kendi kültürünü yaşayamayan toplumların gençlerinin kaybolduklarına tanık oluyoruz. Bu nedenle de Anadolu kültürünün bütün yönleriyle yaşatılmasını istedik. Festivale giderek büyüyen bir ilgi var. Festivalimiz her yıl sürecek ve geleneksel hale gelecek” dedi.

Ornagizasyon Komitesi üyesi Akif Çulhaoğlu da organizasyonun her yıl daha da büyüdüğünü, bu yıl yağlı güreşlerin tanıtımı için Türkiye Güreş Federasyonunun desteğiyle 22 profesyonel güreşçiyi ağırlamaya hazırlandıklarını bildirdi.

Ebru ve Tezhib gibi sanat dallarının da önemli sanatçılar tarafından tanıtıldığını belirten Çulhaoğlu, hanımların el emeği göz nuru çeyiz malzemesinin de festivalde görücüye çıkarıldığını belirtti.

Kurulan büyük kıl çadırla da Türk kültürünün önemli bir diğer yönünün tanıtımının yapıldığını belirten Çulhaoğlu, hedef kitlenin özellikle Londra'daki Türk gençleri olduğunu, onların kendi kültürleri içinde, öz güvenle yetişmelerini, kendi kültürlerine güvenmelerini istediklerini bildirdi.

21 Hazirana kadar sürecek festivalde önümüzdeki günlerde yağlı güreş müsabakaları ve gösterileri, Emine Beder ile yemek yarışması, Hasreddin Hoca'dan hayat dersleri ve Hacivat-Karagöz gösterileri gibi kültürel faaliyetler sergilenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!