Libya'da tansiyon düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Libyada tansiyon düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 10:37

Ortadoğu'daki isyan ateşinin son durağı Libya'da tansiyon düşmüyor. Geçtiğimiz gün, protestolarda ölenler için düzenlenen cenaze töreninde halkın üzerine ateş açılması sonucu 15 kişinin ölmesinin ardından, bugün benzer bir olayın yaşandığı belirtildi.

Haberin Devamı

 

 
LİBYA'DAN DÖNEN TÜRKLER YAŞANAN DEHŞETİ ANLATTI / WEB TV

ŞANTİYELERİMİZİ YAĞMALADILAR

256 TÜRK VATANDAŞI TAHLİYE EDİLDİ

 

Muammer Kaddafi yönetimi karşıtı gösterilerin merkezi Bingazi'de, dün keskin nişancıların kalabalığa ateş açması sonucu onlarca kişi yaşamını yitirirken, olayın ardından dini liderler, 'katliam'a derhal son verilmesi çağrısı yaptı. Görgü tanıkları gözlerden uzak yerlerde katliamlar yaşandığını belirtirken, Türklerin tahliyesi için bölgeye iki uçak gönderildi.

 

Haberin Devamı

Ancak ülkede sular durulmuyor. AP ajansının haberine göre, Bingazi'de dün kitlesel cenaze töreni dağılırken açılan keskin nişancı ateşinde 15 kişinin öldürülmesinden sonra bugün de cenazeler defnedilmek üzere mezarlığa doğru taşınırken açılan ateşte yaralananlar oldu.

 

Ayağından vurulan bir kişi telefonla yaptığı açıklamada, Bingazi'de cenazeleri taşırken bir güvenlik karargahının yanından geçtikleri sırada güvenlik güçlerinin önce havaya, ardından kalabalığa doğru ateş açtığını anlattı.

 

Bir hastane yetkilisi de 2'si ağır, 4 kişinin yaralandığını söyledi.

 

KAN AKIŞINA SON ÇAĞRISI
Kanlı müdahalenin ardından harekete geçen 50 kadar Libyalı Müslüman dini lider, güvenlik güçlerinden, birer Müslüman olarak öldürmeye son vermelerini istedi.

 

Reuters'a gönderdikleri açıklamada, bu olayın içinde yer alan ya da bir şekilde ona destek veren her bir Müslüman'a masum insanları öldürmenin Allah ve Hz. Muhammed tarafından yasaklandığını hatırlaması çağrısında bulunan dini liderler, "Erkek ve kız kardeşlerinizi öldürmeyin. Katliama şimdi son verin"dedi.

   

Haberin Devamı

KESKİN NİŞANCILAR CENAZEDE ATEŞ AÇTI

Görgü tanıkları, önceki gün yaşamını yitiren 35 protestocunun toplu cenazesinden dağılan kalabalığa dün keskin nişancıların ateş açması sonucu onlarca kişinin öldüğünü söyledi. AP haber ajansı, cenaze töreninde yaşanan olayı protesto etmek isteyen çok sayıda kişinin, sabah erken saatlerde mahkeme binasının önünde toplanmaya başladığını iletti.

 

Protestoların başlamasından bu yana ülkeye yabancı gazetecilerin girişine izin verilmediği, yerel gazetecilerin de Bingazi'ye gitmeleri yasaklandığı için bu sayı doğrulanamıyor.

 

Libya'nın doğusundaki en az 5 kentte yönetim karşıtı gösteriler düzenlenirken, merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, dünkü olaylardan önceki 3 günde 84 kişinin öldüğünü açıklamıştı. Ancak İngiliz Independent gazetesine göre, ölü sayısı 200'e yükselmişolabilir.

 

Haberin Devamı

KENT KONTROLDEN ÇIKTI

İtalyan ANSA haber ajansı da İtalyan bir görgü tanığına dayanarak verdiği haberde, "kentin tamamen kontrolden çıktığını" bildirdi.

 

Adının açıklanmasını istemeyen görgü tanığı, "Tüm hükümet binaları ve bir banka yandı. İsyancılar her şeyi yerle bir etti. Sokaklar da polis dahil kimse yok" dedi. Hükümetten ölü sayısı ya da şiddet haberleri konusunda resmi bir açıklama yapılmadı.

 

El Cezire televizyonuna konuşan bir görgü tanığı ise Bingazi’deki olayların “gözlerden uzak gerçekleşen katliamlara” dönüşmeye başladığı uyarısında bulundu.

 

Feti Terbeel adındaki protestocu, “Sanki muhalifler ile güvenlik güçleri arasında açık bir savaş var… Şu ana kadar 200’den fazla insanın öldürüldüğünü ileten arkadaşlarımız var” dedi.

Haberin Devamı

 

İnsan Hakları İzleme Örgütü ise Bingazi’de başlayan ilk protestolardan bu yana yaşanan çatışmalarda, ölü sayısının 100’ü geçtiğini öne sürdü.

 

‘ŞEBEKE ÜYELERİ’ TUTUKLANDI

Diğer yandan, Libya'da, ülke istikrarını bozmayı hedefleyen bir "şebeke" üyesi onlarca Arap kökenli kişinin tutuklandığı bildirildi.

 

Libya haber ajansı Jana'nın verdiği bilgiye göre, aralarında Tunus, Mısır, Sudan, Filistin,Suriye ve Türklerin de bulunduğu kişilerin, "yabancı kökenli bir şebekenin üyesi oldukları ve Libya'nın istikrarını bozmak, Libyalıların güvenliğine ve ulusal birliğe zarar vermek için eğitildikleri” belirtildi.

 

Bu kişilerin, "yağmalama olayları ve hastaneler, bankalar, mahkeme binaları, cezaevleri, karakollar ile diğer kamu binalarıyla özel mülklerin kundaklanması gibi sabotaj eylemlerini kışkırtmakla görevli oldukları"kaydedildi.

Haberin Devamı

 

TÜRKLER TAHLİYE EDİLİYOR

Libya'da bulunan Türklerin tahliyesi için Türk Hava Yolları’ndan kiralanan iki uçaktan ilki Libyalı yetkililerden alınan özel izinle yaklaşık 13 saat gecikmeli olarak bu sabah saatlerinde havalandı. İkinci uçağında öğle saatlerinde yola çıkması bekleniyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!