Libya bastırdı, karikatürcü bakan gitti

Güncelleme Tarihi:

Libya bastırdı, karikatürcü bakan gitti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:00

Libya’da İtalya Reform Bakanı Roberto Calderoli’nin üzerinde Hz. Muhammed karikatürlerinin bulunduğu tişört giymesini protesto edenlerin eyleminde 11 kişinin ölmesi iki ülke ilişkilerini gerdi. Muammer Kaddafi liderliğindeki Libya Yönetimi, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’yi "bakanlarına hakim ol" diye uyarırken Calderoli, yoğun baskı sonucunda istifa etmek zorunda kaldı.

Berlusconi, Kaddafi ile "dostça" geçtiği bildirilen bir telefon görüşmesi de yaparak duyduğu üzüntüyü bildirdi. Kaddafi’nin oğulları ise Berlusconi’den hükümetini kontrol altında tutmasını istediler. Libya polisinin, önceki gün Bingazi’deki İtalyan Konsolosluğu’na saldıran kalabalığa ateş açması sonucu 11 kişi ölmüş, en az 67 kişi de yaralanmıştı.

Berlusconi ise ayrılıkçı Kuzey Ligi’nin kontenjanından kabinede bulunan bakandan istifasını isterken Calderoli, "İstifamın tansiyonu düşüreceğini sansam görevden ayrılırdım" diyerek koltuğunu bırakmak istemedi. Kuzey Ligi lideri Umberto Bossi ile yaptığı iki saatlik görüşme sonrasında Calderoli, "Üzerime daha fazla çamur atılıp utanç verici oyunlar oynanmasını engellemek için istifa ettim" açıklamasını yaptı. Bingazi’deki kanla noktalanan eylemin ardından Libya İçişleri Bakanı Nasr Mabrouk ve kent emniyet müdürü görevden alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!