Liberya, ABD'deki Ebola hastasına dava açacak

Güncelleme Tarihi:

Liberya, ABDdeki Ebola hastasına dava açacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 08:45

Liberyalı yetkililer, ABD'de Ebola teşhisi konan hastaya, virüsü kapan bir akrabasının 'hasta olmadığını' belirterek 'yalan söylediği' suçlamasıyla dava açacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Liberya, ABDdeki Ebola hastasına dava açacak

ABD'de tedavi altına alınan ve durumu ağır olan Liberya vatandaşı Thomas Eric Duncan, geçen ay ülkeden çıkarken doldurduğu formda 'hiçbir akrabasının hasta olmadığını' ifade etmişti.

Liberya Sağlık Bakanı Yardımcısı Tolbert Nyenswah ise, Duncan'ın 'hasta bir yakınını el arabasıyla bir kliniğe getirdiğini' söyledi.

ABD'deki ilk Ebola vakası olan Duncan'ın durumu hakkında Liberya Havaalanı İdaresi yetkilisi Binyah Kesselly, "Hızla iyileşmesini umuyoruz, dava açmak için Liberya'ya dönüşünü bekleyeceğiz" dedi.

Liberya Enformasyon Bakanı Yardımcısı Isaac Jackson da Duncan'ın 'Ebola vakasıyla ilgili yalancı şahitlik yapma suçlamasından' yargılanabileceğini doğruladı.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan Kesselly, Duncan'ın Ebola hakkındaki tüm sorulara 'Hayır' yanıtını verdiğini ve formda 'yolcunun Ebola hastalığına yakalanan bir akrabası olup olmadığı' sorusunun da bulunduğunu söyledi.

Liberya'da uluslararası kargo şirketi FedEx'in Liberya kolu olan bir şirkette şoför olarak çalışan Duncan, 19 Eylül'de Liberya'dan ABD'ye gitmişti.

Duncan'ın hasta yakınını el arabasıyla bir kliniğe götürdüğü iddia edildi.

“VİRÜSÜ LİBERYA’DA KAPMADI”
Liberya'dan bildiren BBC muhabiri, bunun yasak olduğunu, virüsün bulaşmaması için hastaların yalnızca telefonla bilgilendirilen sağlık çalışanları tarafından taşınabileceğini aktarıyor.

Sağlık Bakanı yardımcısı, Duncan'ın hastalığı Liberya'dayken kapma ihtimalinin düşük olduğunu çünkü ülkeden ayrılmadan önce hastalık belirtisi göstermediğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre çoğu Sierra Leone, Liberya ve Gine'de olmak üzere 7.178 Ebola vakası tespit edildi.

Ebola virüsünden ölenlerin sayısı 3.330'u geçti. Yardım kuruluşları virüsün hızla yayıldığı uyarısını yapıyor.

Dünyanın en ölümcül hastalığı olarak bilinen Ebola virüsüyle ilgili bilinenler şöyle:

- Hastalığın belirtileri arasında yüksek ateş, kanama ve merkezi sinir sisteminin hasar görmesi öne çıkıyor.

Haberin Devamı

- Virüs kan ve tükürük gibi vücut sıvıları ile bulaşıyor. Virüsün bulaştıktan sonra öldürdüğü insanların oranı yüzde 90'a tırmanabiliyor. Fakat şu anki salgında ölümle sonuçlanan vaka oranı yaklaşık yüzde 70'de seyrediyor.

- Virüsün kuluçka dönemi iki ila 21 gün arasında değişiyor.

- Kanıtlanmış herhangi bir tedavi yöntemi ya da aşı mevcut değil.

- İshal ve kusmadan muzdarip hastalarda su seviyesinin düşmemesi için önlemler alınırsa, hastalıktan kurtulma oranı artıyor.

- Batı Afrika mutfağında kimi yerlerde lezzetli bir besin olarak kabul edilen meyve yarasaları, virüsün ana taşıyıcısı olarak biliniyor.

Liberya, ABDdeki Ebola hastasına dava açacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!