Leoparlı Theresa

Güncelleme Tarihi:

Leoparlı Theresa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 20:25

İngiltere’de Muhafazakâr Parti’nin liderlik yarışında rakiplerinin çekilmesiyle birlikte yeni başbakan olacağı açıklanan Theresa May bugün görevi Cameron’dan devralacak. Dünyanın gözü, İngiltere’nin AB’den çıkışını yönetecek May’de. İngiliz basını, May’ın disiplinli, çalışması zor biri olduğunu yazdı. May’in konuşulan bir başka özelliği ise leopar desenli ayakkabıları...

Haberin Devamı

“DEMİR Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’ın ardından İngiltere’nin ilk kadın başbakanı olacak 59 yaşındaki Theresa May, bugün görevi devralıyor. Başbakan David Cameron, 23 Haziran’da yapılan referandumda yüzde 52 ile AB’den ayrılma yönünde sonuç çıkmasının ardından Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlıktan istifa etmişti. Muhafazakâr Parti içinde Enerji Bakanı Andrea Leadsom, rakibi Theresa May’in anne olmamasına vurgu yapıp büyük tepki çektikten sonra sürpriz bir kararla yarıştan erken çekilme kararı almıştı. Tek aday kalan, milletvekilleri arasında yapılan oylamada da en yüksek oyu alan İçişleri Bakanı May, bugün Cameron’dan görevi alacak. Böylece İngiltere’nin 26 yıl sonra ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçecek, dünyadaki kadın liderlerin sayısı da 17’ye çıkacak.

Haberin Devamı

PAPAZ KIZI, OXFORD MEZUNU

Şimdi sadece İngiltere değil, Avrupa’da da gözler, İngiltere’nin yeni Başbakanı olacak May’in üzerinde. İngiltere’nin güneybatısındaki bir sahil kasabasında doğan May, Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi bir papazın kızı. Oxford Üniversitesi coğrafya bölümü mezunu. Bir süre İngiltere Merkez Bankası’nda çalışan, 1997 yılında meclise girmeyi başaran May, 1999’da gölge eğitim bakanı olarak görev aldı. 2012 yılında ise Muhafazakâr Parti’nin ilk kadın başkanı oldu. 2010’daki genel seçimde Muhafazakârlar seçimi kazanınca kabinedeki en zor görev olan İçişleri Bakanlığı’na getirildi, bu görevi en uzun süre süre icra eden kişi oldu. Siyasi profili, önceki içişleri bakanlarının başaramadığını başarıp radikal İslamcı din adamı Ebu Kutada’yı 2013 yılında sınır dışı etmesiyle yükseldi. Ancak son 6 yıldır yürüttüğü İçişleri Bakanlığı görevi süresince, özellikle göç konusuyla ilgili katı kararlar alan May, hükümetin yıllık göçün 100 binin altına indirilmesi hedefine ulaşamamakla da eleştirilmişti.

ÇALIŞMASI ZOR

May, suikaste uğrayan eski Pakistan başbakanı Benazir Bhutto’nın tanıştırdığı bankacı Philip May ile 36 yıldır evli. İyi bir kriket taraftarı olan May’ın hobileri arasında yürümek ve yemek yapmak var. May’in disiplini ve sert mizacı, “yeni Demir Leydi” benzetmelerine yol açtı. May ile yakın çalışan ancak kimliğini açıklamayan bir kaynak, AFP’ye “İnanılmaz çalışkan. İşini titiz yapan, güvenilir, riskten kaçınmayan biri” dedi.

Haberin Devamı

Leoparlı Theresa

Theresa May, ayakkabı seçiminde leopar, kaplan gibi desenleri tercih ediyor.  Sun gazetesi dün baş sayfaya May’in pabuçlarından  birini manşete taşıyıp altına partili erkeklerin resmini koyarak aynı zamanda ‘Selam beyler’ çağrışımı yapan   ‘Heel, boys’ (Topuk, baylar) başlığını attı. 

ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR

Therasa May’i zor bir başbakanlık süreci bekliyor. Öncelikle AB referandumuyla çalkantılar yaşayan Muhafazakâr Parti’de birliği sağlamalı, kabineyi en kısa sürede belirlemesi gerek. Brexit kararı sonrası çalkalanan piyasaları yatıştıracak bir Maliye Bakanı’nı seçmek zorunda. Bu görev için adı öne çıkan isim ise Dışişleri Bakanı Philip Hammond. Brexit sürecinin tamamlanması için de AB ile yapılan yönelik müzakereler sırasında Almanya, Fransa’nın “ayrılmak için acele edin” baskılarına karşı “sert mizacını ve kurnazlığını” çok kullanmak zorunda kalacak. Karşısında Almanya’nın kadın lideri Angela Merkel var. İngiltere’nin AB’den ayrılığını desteklemeyip kampanya süresince düşük profil sergileyen May, Brexit sürecini başarıyla tamamlama sözü verdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!