Le Pen'e siyasi yasak

Güncelleme Tarihi:

Le Pene siyasi yasak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransız ırkçı lider Jean-Marie Le Pen, geçen yılki yerel seçim kampanyası sırasında Sosyalist Partili kadın adayı tartaklamak suçundan iki yıl süreyle siyasi haklarından men edildi. Ulusal Cephe Lideri Le Pen, önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılamayacak. Mahkeme Le Pen'e üç hapis de verdi ama, cezası tecil edildi.

Fransız Hükümeti ırkçı parti Ulusal Cephe'nin eritilmesi için yeni bir seçim sistemi hazırlığına başlarken, parti lideri Jean-Marie Le Pen'e iki yıl seçilme yasağı ve üç ay tecilli hapis cezası verildi.

Geçen sene Mantes-la-Jolie kentinde Sosyalist Parti'nin adayı Annette Peulvast-Bergeal'e saldırmak ve hakaret etmek suçundan yargılanan Le Pen aynı zamanda 23 bin frank para cezasına çarptırıldı. Versailles Mahkemesi'nin bu kararı, Jean-Marie Le Pen'in iki yıl boyunca seçilebilme hakkını elinden aldı. Bu karar nedeniyle Le Pen, önümüzdeki yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılamayacak.

Fransa'da geçen ay yapılan bölge seçimlerinden sonra siyasi gündemin ana maddesi haline gelen ırkçı Ulusal Cephe (FN) partisi konusundaki yoğun tartışmaların ortasına bomba gibi düşen bu karar, Le Pen tarafından 'siyasi' olarak değerlendirildi. Bu arada, bir yandan Le Pen ve partisinin siyasi sahneden silinmesi amacıyla yeni seçim sistemi hazırlıkları yürütülürken, diğer yandan bu parti oylarıyla görev başına gelen merkez sağ parti üyelerinin ihraçları ile ilgili süreç başlatıldı.

İHRAÇ KAPIDA

Bölge seçimlerinde FN'in yüzde 15'in üzerinde oy alarak kilit parti durumuna gelmesi merkez sağ partileri her geçen gün daha da sarsıyor. Fransız Demokrasisi için Birlik (UDF) partisi lideri François Leotard, ırkçı FN partisi üyeleri sayesinde yörelerinde Bölge Meclis Başkanı seçilenlerin partiden ihraç süreçlerinin başladığını duyurdu. Leotard, Languedoc-Roussillon Bölge Meclis Başkanı Jacques Blan, Rhone-Alpes Bölge Meclis Başkanı Charles Millon ve Picardie Bölgesi Meclis Başkanı Charles Baur'un parti disiplin kuruluna sevkedildiklerini ve derhal görevlerinden istifa etmedikleri takdirde partiyle ilişkilerinin kesileceğini bildirdi. Söz konusu üç politikacı ise FN ile işbirliği yapmadıklarını iddia ederek, bölge başkanlığı görevlerinden istifa etmeyeceklerini açıkladılar.

CHIRAC DEVREDE

Bu arada, ırkçı mücadele konusunda FN dışındaki tüm siyasi partilerin yöneticileriyle görüşen Cumhurbaşkanı Chirac, hükümetten bölge seçimleri için yeni bir seçim sistemi arayışını başlatması talebinde bulundu. Hükümet tarafından yapılan açıklamada ise, yeni seçim kanununun önümüzdeki Haziran ayında parlamento gündemine geleceği duyuruldu. Bir kamuoyu araştırmasında ise halkın j% 31'inin FN'nin kapatılmasından yana olduğu, % 51'inin de buna karşı olduğu ortaya çıktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!