Le Pen korkusu solu bitirdi

Güncelleme Tarihi:

Le Pen korkusu solu bitirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2002 01:55

Irkçı Le Pen'in yarattığı korku sonucu Jacques Chirac'ın ezici bir çoğunlukla yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, gelecek ayki genel seçimden de sağın iktidar olarak çıkması bekleniyor. Chirac dün istifa eden sosyalist Başbakan Lionel Jospin'in yerine, merkez sağdan Jean Pierre Raffarin'i geçici hükümeti kurmakla görevlendirdi. Böylece ülkede, merkez sağ dönemi şimdiden başladı.

Fransa'da yapılan ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın ezici üstünlüğüyle sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan ve Fransız halkını derinden etkileyen ırkçı Jean Marie Le Pen korkusu, ülkede muhafazakarların yükselişe geçmesine, sol partilerin de oy kaybetmesine yol açtı. Chirac, ikinci tura kalamadığı için istifa eden sosyalist Başbakan Lionel Jospin'in yerine, merkez sağdaki Liberal Demokrasi Partisi'nden Jean Pierre Raffarin'i başbakanlığa atayınca, ülkede merkez sağ dönemi başlamış oldu.

Cumhurbaşkanı Chirac, iki turlu seçim sürecinden en kazançlı kişi olarak çıkarken, kendi kurduğu muhafazakar eğilimli Cumhuriyetçi Birlik Partisi (RPR), bir ay sonra yapılacak genel seçimlerin de favorisi oldu.

Ülkede 5 yıldır başbakanlık koltuğunda oturan Jospin, ikinci tura kalamadığı için hükümetiyle birlikte görevinden istifa etti. Cumhurbaşkanı Chirac, siyasetten ayrılmaya karar veren ve sosyalistler, yeşiller ile komünistlerin oluşturduğu Sol Koalisyon'un Başbakanı Jospin ve hükümetinin istifasını kabul etti.

MERKEZ SAĞ DÖNEMİ

İstifayla eli daha da kuvvetlenen Chirac, ortaya çıkan yeni durumu değerlendirmekte gecikmedi. Chirac, ülkeyi seçime götürecek yeni hükümeti kurmak üzere, kendi kurduğu RPR partisi üyesi olan ve adı başbakanlık için geçen Nicolas Sarkozy'i değil, merkez sağdaki Liberal Demokrasi Partisi'nden Senatör Jean Pierre Raffarin'i başbakanlığa atadı. Chirac'ın Raffarin'i Başbakan olarak atayıp hükümeti kurmakla görevlendirmesi, merkez sağdaki birleşmeyi sağlamak için önemli bir adım olarak değerlendirildi.

Chirac, Jospin'in Sol Koalisyon hükümeti yerine, kendisiyle işbirliği yapacak merkez sağ ve liberal görüşlü yeni hükümetle daha rahat çalışacağını belirtti. Chirac, halkın istekleri doğrultusunda politikaları uygulamaya koyacak ve kendisinin başkanlık edeceği bir İç Güvenlik Konseyi oluşturacak. Konsey'de başbakan, bakanlar, güvenlik birimleri yetkilileri bulunacak. Chirac, yeni hükümetle her türlü kaçakçılık ve yolsuzluğun önlenmesi için hakim, polis, jandarma, gümrük ve yolsuzluklarla ilgili birimlerden oluşacak bir destek ve acil müdahale gücü kurmayı planlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!