Le Monde’dan Sarkozy’ye rest

Güncelleme Tarihi:

Le Monde’dan Sarkozy’ye rest
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 00:00

Le Monde Gazetesi’nin satışına müdahale etmek isteyen Sarkozy, büyük şok yaşadı. Le Monde çalışanları, satışın kime yapılacağıyla ilgili olarak sandığa gittiler ve gazetenin, Fransa Cumhurbaşkanı’nın istemediği işadamı konsorsiyumuna satılmasını istediler. Son kararın yarın çıkması bekleniyor.

FRANSA’nın en büyük ve köklü gazetelerinden Le Monde’un satışı, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile gazete çalışanları arasında bilek güreşine döndü. Sarkozy’nin satışa müdahale edip ödenekleri kesme şantajında bulunmasından rahatsız olan Le Monde çalışanları, önceki akşam yapılan oylamada yüzde 90.84 oranında Sarkozy’nin istemediği konsorsiyum lehinde oy kullandı.

Gazetenin yüzde 22’sine sahip olan gazete çalışanları ve yönetiminden oluşan 360 kişilik Le Monde Yazarlar Şirketi Genel Kurulu, hisselerin bir kısmının satışıyla ilgili teklifleri değerlendirmek üzere toplandı. 110 milyon euro’luk teklif sunan Free Telecom’dan işadamları Pierre Berge, Xavier Niel ve bankacı Matthieu Pigasse üçlüsü, çalışanların yüzde 90.84’ünün oylarını alırken, Sarkozy’nin isteğiyle ihaleye giren Perdriel-Prisa-Orange konsorsiyumu kelimenin tam anlamıyla hüsrana uğradı.

Gazeteyi sağa çekmek istedi

Fransa Cumhurbaşkanı’nın, Le Monde’un satışına müdahil olmak istemesinin nedeni siyasi. Zira Le Monde çalışanlarının desteğini alan konsorsiyumdaki işadamları, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olması beklenen IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a çok yakınlar. Sarkozy, “ortanın solu” çizgisine yakın sayılan Le Monde’un satılacak olmasını fırsat bilip, gazeteyi sağa çekecek bir patronaj değişikliği sağlamaya çalışıyor.

Tehdit etmişti

Geçen hafta Le Monde’un patronu Eric Fottorino’yu Elysee Sarayı’na çağıran Sarkozy, gazetenin, kendi istediği gruba satılmasını istemiş, aksi takdirde gazete matbaasının yenilenmesi için devlet tarafından verilmesi öngörülen 10-15 milyon euro’luk ödeneği kesebileceği uyarısında bulunmuştu.

Son karar pazartesi

Fransız medya dünyasında bir aydır çekişmeli polemiklere yol açan Le Monde’un satışına son noktayı pazartesi günü toplanacak olan Le Monde Yönetim Konseyi koyacak. Şimdi herkes bu kararı bekliyor. Gazetenin her iki talibi de daha önce birer açıklama yaparak, çalışanların desteği olmaması durumunda Le Monde’u yönetmek istemediğini duyurmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!