Lahey'de şok karar: Sırp lider Seselj beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Laheyde şok karar: Sırp lider Seselj beraat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 31, 2016 12:34

Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sırp savaş suçu zanlısı Vojislav Seselj hakkında beraat kararı verdi.

Haberin Devamı

Hakimler Konseyi, 1991-1993 yılları arasında Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediği iddia edilen Seselj'in suçsuz olduğuna hükmetti.

AFP, sağlık sebepleri nedeniyle duruşmaya katılmamasına izin verilen 61 yaşındaki Seselj hakkındaki beraat kararını "şoke edici" olarak niteledi. Savcılar, Seselj için 28 yıl hapis cezası talep ediyordu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Çetnik lider Seselj, dokuz maddelik iddianamede, "insanlığa karşı suç işlemek" başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, "savaş kurallarını ihlal etmek" başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamaktan suçlanıyordu.

Haberin Devamı

YETERLÄ° DELÄ°L BULUNAMAMIÅž

Hakimler Konseyi, Seselj'in iddianamedeki suçları işlediğine dair yeterli delil bulunmadığını belirtti.

Duruşma hakimi Jean-Claude Antonetti, "Bu kararın ardından artık Vojislav Seselj özgür bir adamdır" dedi.

2014'te kolon kanseri teşhisi konan 61 yaşındaki Seselj, bunun üzerine şartlı tahliye ile serbest bırakılmıştı.

Laheyde şok karar: Sırp lider Seselj beraat etti

Aşırı sağcı lider Seselj, 18 Mayıs 1994'te Belgrad'daki Federal Parlamento'da çekilen bu karede gazetecilere silah çekerken görülüyor.

"BEBEK GÄ°BÄ° UYUDUM"

Seselj, karar açıklanmadan önce attığı tweet'te, "Bebek gibi uyudum. Vicdanım rahat" demişti. Seselj'nin bu tweet'i tepkilere neden olmuştu.

Â

Laheyde şok karar: Sırp lider Seselj beraat etti

Kararın açıklanmasının ardından da Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Sırp Radikal Partisi Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Seselj, verilen beraat kararının hukuki açıdan tek ihtimal olduğunu belirterek, mahkeme bünyesindeki iki hakimin profesyonel bir şekilde davrandığını, siyasi baskıların etkisinde kalmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Seselj, "Lahey'e götürüldüğüm ilk günden itibaren hakkımdaki iddiaların hiçbirini kanıtlayamayacaklarını biliyordum. Dava boyunca tüm yalancı şahitlikleri ve sahte belgeleri ortaya çıkardım. O günden sonra mahkemenin kararı artık beni ilgilendirmiyordu. İşte ceza almadım ama Sırbistan içinde ve dışındaki Sırp düşmanlarının öfkelenmemesi için belki de biraz ceza almalıydım." ifadesini kullandı.

Associated Press'in haberine göre, karar, Seselj'nin liderliğini yaptığı Sırp Radikal Partisi'nin Belgrad'daki merkezinde sevinçle karşılandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!