Lagendijk: AB, KKTC'ye izolasyonu kaldırmalı

Güncelleme Tarihi:

Lagendijk: AB, KKTCye izolasyonu kaldırmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2005 13:03

Avrupa Parlamentosu (AP) ve TBMM arasında danışma organı görevi yapan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joos Lagendijk, AB'nin KKTC'ye yönelik ekonomik izolasyonu kaldırması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile ilgili yaptığı tartışmada söz alan Lagendijk, “AB'nin Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirmesini isterken, kendi sorumluluklarını da unutmaması gerektiğini” söyledi.

  

Türkiye'nin Gümrük Birliği'ni Rum kesimini de kapsayacak şekilde uygulamasına ilişkin baskılara karşı çıkan Lagendijk, “Önce, Kıbrıslı Türklere ilişkin izolasyon kaldırılsın, daha sonra bunu Türklerden isteyelim” diye konuştu.

  

Yeşil grup üyesi Türk kökenli Alman parlamenter Cem Özdemir de yaptığı konuşmada, İstanbul'da düzenlenen Ermeni konferansına atıfta bulundu ve Türk hükümetinin bu konferansı desteklemesinin cesur bir davranış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

  

Tartışma sırasında Fransız heyetinde yer alan sağcı parlamenter Jacques Toubon, sözde Ermeni soykırımını bahane ederek tam üyelik müzakerelerinin başlamasına karşı çıkarken, yine aynı ülkeden Sosyalist parlamenter Michel Rocard, “Avrupa'nın istikrarı ve bölge barışı” için Türkiye'nin üyeliğinin vazgeçilmez olduğunu söyledi.

  

Tartışmalarda söz alan Türkiye aleyhtarı parlamenterler, Rum kesiminin tanınması, Gümrük Birliği'nin uygulanması, Orhan Pamuk ile ilgili dava ve sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin iddiaları gündeme getirdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!