Ladin'e askeri mahkeme

Güncelleme Tarihi:

Ladine askeri mahkeme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2001 02:02

Kabil'den sonra Kandahar'dan da kaçan Tabilan, panik içinde çil yavrusu gibi dağılırken, ABD, Usame bin Ladin başta olmak üzere 11 Eylül teröristlerini yargılamak için özel bir askeri mahkeme hazırladı.

ABD Başkanı George W.Bush, ABD vatandaşı olmayan teröristlerin askeri mahkemede yargılanması için kararname yayınladı. Terörle mücadele alanında atılan bu yeni adım temel hak ve özgürlükleri savunan gruplardan tepki aldı

  • Sivil mahkemeden farkı nedir

  • Yargılama ABD dışında yapılabiliyor

  • Acil durum nedeniyle Kongre'in onayı gerekmiyor

  • Terörist daha büyük gizlilik içinde ve daha hızlı yargılanıyor

  • Sivil mahkemede ortaya çıkarılması imkansız, illegal yollardan toplanmış deliller sunulabiliyor

  • Askeri yargıçların idam cezası vermesi ihtimali daha yüksek

  • Temyiz süreci çok çabuk işliyor, hükümlü hemen idam ediliyor

    ABD Başkanı George W. Bush bir kararname yayınlayarak, terör eylemlerine karışmakla suçlanan kişilerin özel bir askeri mahkemede yargılanmasının yolunu açtı. Bush'un, Rus meslektaşı Vladimir Putin ile bir araya gelmek için Teksas'a gitmeden önce imzaladığı Başkanlık kararnamesinin New York ve Washington'u cehenneme çeviren 11 Eylül eylemlerinin sorumlularını adalet önüne çıkarmak için atılan adımlardan biri olduğu ifade edildi.

    Beyaz Saray Hukuk Danışmanı Albert Gonzalez, ‘‘Bu kararname terörizme karşı yeni bir araçtır’’ dedi. Albert Gonzalez, askeri mahkemenin sivil mahkemeye göre çeşitli avantajları bulunduğunu söyledi. Askeri mahkemelerdeki süreçlerde soruşturmayı yapanlar ve bilgi kaynakları daha iyi korunabiliyor ve yargılama ABD dışında gerçekleşebiliyor. Gonzalez, savcıların, mahkemenin ABD'de yapılmasının güvenli olmayacağını düşünebileceği zamanların ortaya çıkabileceğini söyledi. Albert Gonzalez, ‘‘Bunun için gerek kalmayabilir. Ancak, Başkan Bush, bir araç olarak hazır olmasının uygun olacağına karar verdi’’ dedi.

    SAĞ VE SOLDAN ELEŞTİRİ

    ABD'de 11 Eylül ile toplum psikolojisi tamamen değişirken, anti-terör yasası gibi güvenlik güçlerine çok kapsamlı yetkiler veren yasalar ve askeri mahkeme gibi adımlar temel hak ve özgürlükleri savunan sağ ve sol kanattan sert tepkiler alıyor.

    Anti-terör yasasına karşı oy kullanan sağ-kanat Cumhuriyetçi Parti Temsilciler Meclisi üyesi Ron Paul, Anayasa'nın 4'üncü maddesinin açıkça ihlal edildiğini savunuyor. Anayasa'nın 4'üncü maddesi kişilerin özel yaşamlarının güvence altına alınmasını öngörüyor.

    Temsilciler Meclisi'nin solcu ve bağımsız üyesi Bernie Sanders de, ‘‘Ben Anayasa'yı savunacağıma ve koruyacağıma yemin ettim. Kişilik hak ve özgürlüklerini ihlal eden yasa ve davranışlara nasıl onay verebilirim?’’ dedi.

    Başkan Roosevelt Alman ajanlarını böyle yargılatıp idam ettirdi

    ABD askeri mahkeme yöntemine son kez 1942 yılında başvurdu. Dönemin Başkanı Franklin D.Roosevelt, Amerika kıyılarına çıkan Alman sabotajcıların yargılanması için askeri mahkeme kurdurdu. Altı kişi kısa sürede gizlice yargılandı ve askeri yargıcın verdiği hüküm uyarınca derhal idam edildi. ABD'de daha önce de iç savaş sırasında askeri mahkemeler görev yapmıştı.
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!