Kuzey Kore'den yeni 'nükleer koÅŸul'

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Koreden yeni nükleer koşul
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 20, 2005 12:04

Çin'in başkenti Pekin'de yapılan altılı görüşmelerde anlaşmaya varılmasından bir gün sonra, Kuzey Kore, enerji üretimi için hafif su reaktörü verilmediği sürece nükleer silah programına son vermeyeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore, geçen hafta başlayan altılı görüşmelerde, nükleer silah programını durdurması karşılığında, enerji üretimi için kullanılan hafif su reaktörü talebinde ısrar etmişti. Dün sona eren görüşmelerde, altı ülkenin reaktör konusunu daha sonra görüşmesine karar verilmişti.

  Â

Görüşmelerin ardından Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, nükleer silah programlarını durdurmak için önce reaktör verilmesi gerektiği bildirildi. Kuzey Kore resmi haber ajansının haberine göre, bunun tek ve değişmeyecek bir koşul olduğu kaydedildi.

  Â

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Kuzey Kore'nin Pekin'de varılan anlaşmaya uyması gerektiğini, bu koşulun imzalanan anlaşmada yer almadığını söyledi. Japonya da, Kuzey Kore'nin talebine karşı çıktı. Japonya Dışişleri Bakanı Nobutaka Maçimura, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu talebin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

  Â

Güney Koreli yetkililer ise Kuzey'in böyle bir talepte bulunmasını beklediklerini kaydetti. Birleşme Bakanı Çung Dong Young, bir radyo programında yaptığı konuşmada, Kuzey'in altılı görüşme imzalanan

anlaşmayla ilgili sorumluluklarının, bir sonraki görüşmelerden önce ele alınacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!