Kuzey Kore nükleer denemelerden vazgeçmeye hazır ama bir şartla!

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Kore nükleer denemelerden vazgeçmeye hazır ama bir şartla
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2016 12:54

Kuzey Kore; ABD ve Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatları durdurması halinde, nükleer denemelerden vazgeçmeye hazır olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030" başlıklı Yüksek Düzeyli Tematik Toplantı'ya katılan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Su Yong, "Kore yarımadasında nükleer savaş tatbikatları durdurulsun, sonra da biz nükleer denemelerimize son veririz" dedi.

Pyongyang'ın nükleer caydırıcılık hakkı olduğunu savunan ve ülkesinin uluslararası yaptırımlarla korkutulamayacağını söyleyen Ri, tatbikata ara verilmesinin bölgedeki gerginliği azaltacağını ve görüşmeler için kapı açacağını ifade etti.

Kuzey Kore nükleer denemelerden vazgeçmeye hazır ama bir şartla

Kuzey Kore dün bir denizaltıdan balistik füze fırlatarak, dikkatleri üzerine çekmişti.

Haberin Devamı

Kuzey Kore nükleer denemelerden vazgeçmeye hazır ama bir şartla

Pyongyang yönetiminin bugün yayımladığı fotoğraflarda, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dünkü füze testini izlerken epey neşeli olduğu görüldü.

Kuzey Kore nükleer denemelerden vazgeçmeye hazır ama bir şartla

Kuzey Kore, balistik füzenin "büyük bir başarı" ile fırlatıldığını duyurdu. Ülkenin resmi haber ajansına göre, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim, farklı teknolojilerle desteklenen katı yakıtlı füzenin fırlatılmasını denetledi. Haberde, Kim'in, "girişimlerinin, emperyalist ABD ve Güney Kore'ye her zaman nükleer saldırılar düzenlemeye olanak sağladığı" yönündeki sözlerine yer verildi.

Mücadeleci tavırların sürdürülmesinin sadece iki ülke için değil, tüm dünya için de yıkıcı sonuçlar vereceğini vurgulayan Ri, Kuzey Kore'nin ABD hükümetinin Pyongyang'a karşı yürüttüğü düşmanca politikasından vazgeçmesine ve tatbikatı durdurmasına aynı şekilde karşılık vereceğini açıkladı.

Ri, tatbikatın "belirli bir süre, birkaç yıl" için durdurulmasının iki ülke arasında ve tüm dünyada yeni olanaklar sağlayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

"KUZEY KORE GİBİ KÜÇÜK BİR ÜLKE..."

ABD'nin gücünü diğer ülkelerin de Pyongyang'a yapılan baskıya katılması için kullandığını belirten Ri, "Kuzey Kore gibi küçük bir ülkenin ABD veya dünya için bir tehlike olamayacağını" söyledi.

Dünyada ABD'nin Kore yarımadasında daha fazla askeri tatbikat yapmayacağının konuşuluyor olmasının "muhteşem bir şey olacağını" ifade eden Ri, bunu tek bir ülkenin dahi ABD'ye söylemediğine dikkati çekti.

Ri, "Büyük ülkeler bize sakin olmamızı söylüyor. Bizim için bu, ölümümüzü kabul etme ve bağımsızlık hakkımızı reddetmemiz gerektiği anlamında bir cümle" diye konuştu.

Güney Kore ve ABD, bölgede geçen ayın ikinci haftasından bu yana ortak askeri tatbikat düzenliyor. Gelecek hafta da sürmesi beklenen tatbikata 300 bini Güney Kore, 15 bini ABD'den toplam 315 bin asker katılıyor.

Haberin Devamı

Kore basınında, Güney Kore ve ABD'nin her yıl düzenlediği ortak tatbikata katılan asker sayısının, bu kez önceki dönemlere göre iki kat arttığı haberleri yer almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!