Kuzey Irak'ta operasyon tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irakta operasyon tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 09:31

ŞIRNAK’ta 13 askerin şehit edilmesinden sonra Türkiye’de yaşanan gelişmeler üzerine Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Hükümeti Başbakanı Bakanlar Kurulu Başbakan Neçirvan Barzani, bakanlarını, ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani ise, ‘Siyasi Partiler Yüksek Kurulu'nu toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Bu arada Türk topçusu Kuzey Irak’taki sınır bölgesinde yer alan PKK hedeflerini ateşe tuttu.

Haberin Devamı

Barzani’ye bağlı Kürdistan TV’nin haberine göre dün akşam saatlerinde yapılan toplantıda, Pazar günü Türkiye'de 13 askerin şehit edildiği olay karşısındaki endişeler dile getirildi. Toplantı sonunda hiç bir gücün ‘Kürdistan' olarak nitelendirilen Kuzey Irak toprakları üzerinden komşu ülkelere karşı saldırılar düzenlemesine izin verilmeyeceği iddia edildi.

Barzani Başkanlığındaki bakanlar, daha fazla gerginliğe neden olan eylemlerin sona ermesi temennisinde bulunarak komşu ülkeler ile saygı ve karşılıklı çıkarların korunması temelinde dostluk ilişkilerinin devam ettirilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

MESUT BARZANİ DE DİĞER PARTİLERLE TOPLANDI

Bu arada ‘Kürdistan Siyasi Partiler Yüksek Kurulu', ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani yönetiminde toplandı.

Haberin Devamı

Barzani'nin Selahaddin kentindeki karargahında yapılan toplantıya Kürdistan İslam Birliği Genel başkanı Selahaddin Bahauddin, İslam Cemaati (Komala) Partisi lideri Ali Bapir ve diğer parti liderleri katıldı. Toplantıda zon zamanlarda meydana gelen siyasi gelişmelerin değerlendirildiği belirtildi. Toplantı ile ilgili yapılan açıklamada bölgesel Kürt yönetiminin ABD senatosunun aldığı Irak'ın federal sistemde 3'e bölünmesi kararı karşısındaki tutumu ve Barzani'nin geniş katılımlı bir konferans düzenlenmesi çağrısı, Irak ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma, anlaşmanın içeriği ve nasıl tutum izleneceği, Kürt bölgesindeki siyasi partilerin dış ülkelerle olan ilişkileri konularının tartışıldığı belirtildi.

TÜRK TOPÇUSU SINIRI TOP ATEŞİNE TUTTU

Kürdistan TV, Pazar günkü hain saldırı ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı topçu birliklerinin Dohuk’a bağlı Amadiye’ye yakın bazı köyleri şiddetli bir şekilde top ateşine tuttuğunu, bombalanan köylerde birinin Deraluk kasabasına sadece 1 kilometre uzunlukta olduğu belirtildi.

Sınırdaki peşmerge yetkililerinden Said Haci, Türk topçusunun Geli Tubız Ağa, Pışta Nızdur, Baluka ve Sarka Hırapı köylerinin bulunduğu bölgeyi şiddetli bombardımana tuttuğunu can kaybı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

PKK'NIN GEÇİŞ YOLLARI KISKACA ALINDI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terör örgütü PKK'nın etkisiz hale getirilmesi amacıyla başlatılan operasyon sürdürülüyor.

Operasyon, 13 askerin şehit edildiği Küpeli Dağı'nın yanı sıra Siirt, Şırnak ve Hakkari bölgelerinde yer alan ve Gabar, Cudi, Namaz, Kato dağları ile Irak sınır kesiminde yoğunlaştırıldı.

Kobra ve Skorsky helikopterleriyle de havadan destek sağlanan operasyonda, teröristlerin geçiş noktalarının engellendiği ve yaşam malzemelerinin bulunduğu sığınaklarının ortaya çıkarılarak imha edildiği bildirildi.

Bolu dağ komando birliklerinin katıldığı operasyonlara bazı bölgelerde geçici köy korucularının da destek verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yetkililer, teröristlerin özellikle yüksek tepeleri geçiş noktası olarak kullandıklarını, bu geçiş noktalarının hava desteğiyle imha edildiğini söylediler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!