Kuzey Irak kan gölüne döndü

Güncelleme Tarihi:

Kuzey Irak kan gölüne döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Savaş uçaklarının iki gün üstüste Kuzey Irak'a yönelik yaptığı hava harekatının ardından, bölgede rakip Kürt gruplar arasındaki çatışmalar da hızlandı. Bu arada Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB), mevzilerini bombalayan Türkiye'ye karşı BM Güvenlik Konseyi'nin harekete geçmesini istedi.

KDP kaynakları, Mesud Barzani'ye bağlı güçlerin Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) birliklerine karşı yoğun bir saldırı başlattıklarını bildirdiler. Çatışmaların Şaklawa ve Sineran bölgelerinde yoğunlaştığı öğrenildi. Türkiye'nin havadan, Barzani'nin ise karadan gerçekleştirdiği harekatlar, ABD ve İngiltere'nin de diplomatik baskısına rağmen, Celal Talabani geçen hafta sonu ele geçirdiği, ateşkes hattının ilerisindeki topraklardan çekilmeyi dün de reddetti.

KYB Radyosu, Türk savaş uçaklarının desteğindeki KDP'li peşmergelerin, mevzilerine üç koldan saldırdığı, çatışmalarda 100 peşmergenin öldürüldüğünü, çok sayıda yaralı olduğu bildirdi. Talabani'nin Ankara Temsilcisi Şirzap Saip de, Türk savaş uçaklarının mevzilerini peşpeşe bombalamasından sonra Barzani'ye bağlı güçlerin KYB mevzilerine saldırdığını öne sürdü.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki harekatı, Talabani'ye destek veren İran'ı da harekete geçirdi. Tahran'ın, konuyu görüşmek üzere Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Eminzade'yi Ankara'ya göndereceği öğrenildi. İranlı diplomatın özellikle Türkiye'nin bölgede oluşturduğu Güvenlik Bölgesi'nden Tahran'ın duyduğu rahatsızlığı dile getirmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!