Kuş gribi İsveç’e de sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi İsveç’e de sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 12:04

Birkaç gün önce, ülke sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki, Almanya’nın Stralsund ve Rügen bölgelerinde görülen kuş gribi, tavukçuluğun en modern yöntemlerle yapıldığı İsveç’te de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Güney İsveç’in Skane bölgesindeki Bornholm ve Hokksundha yerleşim bölgeleri ile, komşu ülke Norveç’in başkenti Oslo yakınlarındaki bazı tavuk ve kuşlarda ölüme neden olan hastalığın kuş gribi olduğu kesinleşti.

Gazete ve televizyonlarda, ’karikatür krizi’ sırasında düzenlenen protesto gösterilerinden daha fazla yer bulan kuş gribi haberleri halk arasında paniğe neden oldu. Haberlerin duyulmaya başlamasıyla birlikte süpermarketlerin tavuk ürünleri satan bölümlerindeki tavuk çeşitlerine talebin düşmesi üzerine yarı fiyatların da altında indirime gidildi. Buna karşın satışlarda bir artış kaydedilemedi.

Bir tavuk üreticisi, aylardır kapalı yerde beslemesine ve hiç dışarı çıkarmamasına karşın, tavuklarında kuş gribi hastalığının görülmesinin ’şaşırtıcı’ olduğunu söyledi. Güney İsveç’te havaların ısınmasıyla birlikte göçmen kuşların dönmeye başlamasından sonra kuş gribi hastalığının daha da yaygınlaşmasından endişe ediliyor.

BERLİN'DE ÖLÜ KUŞ PANİĞİ

Haberin Devamı

Almanya'nın başkenti Berlin'de ve Brandenburg eyaletinde toplam 14 ölü kanatlı hayvan bulundu.
Bild gazetesi, Brandenburg eyaletinde 5, Berlin'de de 3 ölü kuğu ve 6 kuş bulunduğunu, bu hayvanların ölüm nedeninin araştırılması için bir sağlık enstitüsüne gönderildiklerini yazdı.

Brandenburg Eyaleti Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kuş gribine karşı 1,93 milyon avroluk “Tamiflu” ilacı satın alındığı bildirildi. Gazetenin haberinde, bunun ancak eyaletteki halkın yüzde 7'sinin tedavi edilmesi için yeterli olacağı belirtildi.

Eyaletin Tarım Bakanlığı sözcüsü ise kuğuların kuş gribi virüsü taşıyıp taşımadıklarının tespit edilebilmesi için bazı kuğuların öldürülmesini önerdi. Almanya Federal Tarım ve Tüketicileri Koruma Bakanı Horst Seehofer de gazeteye verdiği demeçte, kuş gribinin bir hayvan hastalığı olduğuna işaret ederek, bu hastalığın ülkedeki kanatlı hayvanlar arasında yayılmasını önlemek için her türlü çabayı harcadıklarını, paniğe gerek olmadığını söyledi.

Almanya'da aylardan bu yana kuş gribine karşı gerekli önlemlerin alındığını, edindikleri son bilgilerden sonra hastalığın ülkeye gelmesini her an beklediklerini ifade eden Seehofer, kanatlı hayvanların kümeslerde tutulması uygulamasına yarın başlanacağını, sınırlarda kontrollerin sıkılaştırıldığını ve ölü hayvanların incelendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Ölü hayvan bulanların bunlara dokunmamalarını isteyen Seehofer, tüm gerekli önlemlerin alındığını, bazı ülkelere getirilen ithal yasağından dolayı da ülkede yumurta ve kanatlı hayvan yenmemesi için bir neden bulunmadığını söyledi.

Rügen adasında da 100'e yakın ölü kanatlı hayvan bulunduğu ve sağlık ekiplerinin bu hayvanları toplamakta zorluk çektikleri belirtildi.

MACARİSTAN'DAN İYİ HABER

Macaristan'da dün Estergon şehri yakınlarında ölü bulunan 11 kuğunun ölüm nedeninin kuş gribi olmadığı belirlendi. Başbakan Ferenc Gyurcsany, Hayvan Sağlık Kurumu'nu ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Estergon'da Tuna nehrinin donan bölümünde ölü bulunan kuğlar üzerinde araştırma yapıldığını, ilk belirlemelere göre ölümün bağırsak hastalığından kaynaklandığını söyledi. Gyurcsany, Bacskiskun bölgesinde kuş gribinden ölen üç yaban kuşunun göçmen kuşlar olduğunu da açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!