Kuş gribi Fransa’da kümeslere sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Kuş gribi Fransa’da kümeslere sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 00:00

Avrupa ülkeleri arasında en çok beyaz et dağıtan ülke özelliğine sahip Fransa’da ilk kez kümes hayvanlarında kuş gribi tespit edildi. Lyon yakınlarındaki bir hindi çiftliğinde, kuş gribi ortaya çıktı. Almanya’da ise insanları da tehdit eden "H5N1-Asya" tipi virüs belirlendi.

AVRUPA genelinde ilk defa Fransa’da kümes hayvanlarında da kuş gribi çıktı. Fransız hükümeti, H5N1 virüsünün Lyon yakınlarındaki bir hindi yetiştirme çiftliğinde belirlendiğini onayladı. Çiftlik karantinaya alındı ve çiftlikteki 11 bin hindi itlaf edildi. Çiftlik sahibi ve çalışan beş kişiye de Tamiflu tedavisi uygulanmaya başlandı.

Söz konusu bölgede geçtiğimiz günlerde yabani kanatlı hayvanlar üzerinde ilk kuş gribi vakası tespit edilmişti. Fransa, Avrupa genelinde yılda 900 milyon kanatlı hayvan üretimiyle bu konuda AB ülkeleri arasında başı çekiyor. Fransa’da 2004 yılında kanatlı hayvan ticareti ile 3 milyar Euro gelir sağlandı.

Almanya’nın Bodensee bölgesinde ölen bir yaban kazında insanlara da zarar veren "H5N1-Asya" tipi virüsten öldüğü belirlendi. Baden Württemberg Eyalet Tarım Bakanı Peter Hauk, söz konusu gelişme sonucunda virüsün yayılmasının önlenmesi için alınan tedbirlerin kapsamının genişletildiğini belirtti. Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern Eyaleti’nde üç yeni kuş gribi vakası daha ortaya çıktı. Hayvanların bulunduğu bölgeler karantina altına alındı. Eyalet çapında kuş gribinden ölen kanatlı hayvan sayısının 114’e çıktığı belirtildi.

Hasta taşıma tatbikatı

AB ülkelerindeki sulak alanlarda kuş gribinden ölen yaban hayvanlarına rastlanması, yetkilileri alarma geçirdi. Uçaklarda kuş gribi hastalarının nasıl taşınacağı konusunda tatbikat yaptırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!