'Kürtler yada ABD, PKK'ya karşı harakete geçmeli'

Güncelleme Tarihi:

Kürtler yada ABD, PKKya karşı harakete geçmeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2007 09:21

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz, Iraklı Kürtlerin, terör örgütü PKK’ya karşı harekete geçmesi gerektiğini ve Kürt liderler bunu yapamıyorsa ABD’nin yapması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Morton Abramowitz, Foreign Policy dergisinin internet sitesinde yayınlanan makalesinde, ABD'nin Kuzey Irak’taki tehlikeli durumu durduramadığı taktirde Washington’un kendini başka bir saatli bombanın yanında bulabileceğini kaydetti.

Genel seçimlerin bitmesiyle birlikte Türkiye’nin Kuzey Irak’a girebileceğini yazan Abramowitz, böyle bir hareketin ise zaten karmaşık olan Orta Doğu’daki durumu daha da karmaşık hale getireceğini söyledi.

“PKK TANSİYONU KAYNAMA NOKTASINA KADAR YÜKSELTTİ”

ABD’nin böyle bir felaketi önlemek için hala zamanı olduğunu belirten Abramowitz, ancak ABD tarafından da bir terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın son dönemdeki saldırganlığının tansiyonu kaynama noktasına kadar yükselttiğini ifade etti.

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi, Türk Ordusu’nun Kuzey Irak’taki PKK yuvalarını vurmak gerektiği konusunda artan şekilde uyarılarda bulunduğunu kaydetti.

“TÜRKİYE’NİN KAYGILARI PKK’DAN DAHA DERİN”

Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik kaygılarının PKK’dan daha derin olduğunu ifade eden Abramowitz, kapı komşusu Kuzey Irak’taki bir Kürt özerkliğinin, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini dile getirdi.

Abramowitz, Kerkük konusunun ise, Kürtlerin gerçek niyetleri için bir “litmus testi” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin, Kürtleri bu tarihi karma şehre göç etmeleri için cesaretlendirdiğini kaydeden Morton Abramowitz, ancak bu tür hamlelerin Türklerin ve Arapların, Kürtlerin özgürlüğe gittiği konusundaki şüphelerini arttırdığını yazdı. Abramowitz, bunun da bütün Türk hükümetleri için bir kırmızı hat olduğunu ifade etti.

“TÜRKLERİN SABRI TAŞIYOR”

Türk generallerin, doğası gereği ihtiyatlı olduğunu söyleyen Abramowitz, tekrar eden tehditler ve hatta zaman zaman yapılan bombalamalara karşın Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesinin çok da kolay olmadığı değerlendirmesinde bulundu. Abramowitz, 1990’larda bunu deneyen Türklerin çok kayıp verdiğini ve üstelik PKK sorununu da çözemediğini kaydetti.

Ankara’nın tehditlerinin daha çok Kürtleri ve Amerikalıları, Irak’ta PKK’ya karşı harekete geçme konusunda “dürtükleme” amacı taşıdığını belirten Morton Abramowitz, ancak Türklerin sabrının taşmaya başladığı uyarısında da bulundu.

Barzani’nin bir zamanlar PKK’ya karşı savaştığı, şimdi ise PKK’nın topraklarını özgürce kullanmasına izin verdiğini belirten Abramowitz, Celal Talabani’nin de aynı şekilde olduğunu söyledi. Abramowitz, Barzani’nin Türkiye’yi Kuzey Irak’a girmesi halinde geniş çaplı bir çatışma için de tehdit ettiğini ifade etti.

“ABD ORDUSU HAREKETE GEÇME KONUSUNDA BÖLÜNDÜ”

Amerikan ordusunun, PKK’ya karşı harekete geçme konusunda bölündüğünü de kaydeden Abramowitz, Amerikalı generallerin, Kürtlerle karşı karşıya gelmek istemediği ya da askeri kaynaklarını PKK’ya karşı genişletmek istemediğini söyledi. Abramowitz, ABD’nin bu hareketsizliğinin Türk kamuoyunu Amerika’nın karşısına aldığını ifade etti.

Amerikan Hükümeti'nin Barzani’yi, insanları PKK’ya sempati duysa da PKK’yı bastırmanın Iraklı Kürtlerin çıkarına olduğu konusunda ikna etmesi gerektiğini söyleyen Abramowitz, Kuzey Irak’ın şu anda gelişmekte olduğunu, ancak Türkler askeri bir müdahalede bulunursa bu ekonomik ve siyasi başarıların riske gireceği uyarısında bulundu.

“ABD BİR GÜN IRAK’TAN GİDECEK KÜRTLERE KOMŞULARI KALACAK”

Abramowitz, ABD’nin bir gün Irak’ı terk edeceğini Kürtlerin, bağımsız bir Kürt devletine karşı çıkan düşman komşularıyla yalnız kalacağını söyledi.

PKK’yı bastırmanın acısız olmayacağına ancak başarılabileceğine de dikkat çeken Abramowitz, zorlu dağlarda PKK’nın elimine edilemeyeceğini, ancak Iraklı Kürtlerin, PKK’nın operasyonlarını azaltabileceğini, üst düzey bazı isimleri yakalayabileceğini ve barındığı tesisleri imha edebileceğini kaydetti. Abramowitz, Amerika’nın da bunlara istihbarat ve lojistik konularında destek verebileceğini ifade etti.

“AMERİKA DA PKK’YA KARŞI OPERASYONLARA HAVA DESTEĞİ VERMELİ”

Iraklı Kürtlerin, Türk güçleriyle birlikte çalışarak, Türkiye’ye sızmaları da önleyebileceğini kaydeden Abramowitz, “Eğer Iraklı Kürtler harekete geçme konusunda hazırlıklı değilse Amerika, Hava Kuvvetleri’ni, PKK’yı ve Irak’taki kısıtlı tesislerini imha etmeye yardım etmek için kullanmalı” dedi.

Abramowitz, bu sorunun artık bir kenara atılamayacağını ifade etti. Morton Abramowitz, bir noktadan sonra Türkiye’nin de Irak Kürdistanı’nın siyasi varlığını, onu yok saymadan kabul etmesi ve kendi Kürt çıkmazı ile uğraşması gerektiğini söyledi. Abramowitz, bunun şimdi olmasa da yakında olacağını belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!