Kurtlar Vadisi’nden uzak durun

Güncelleme Tarihi:

Kurtlar Vadisi’nden uzak durun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2006 00:00

Amerikan ordusu, Türkiye’de gişe rekoru kıran Kurtlar Vadisi Irak filmine karşı hem Türkiye hem de Avrupa’daki askerlerini uyardı. Film Avrupa’da da vizyona gireceği için bölgede görev yapan birimlere gönderilen mesajda, "Filmin gösterildiği sinemalardan uzak durun ve kimseyle film hakkında tartışmaya girmeyin" denildi.

AMERİKAN ordusu, Amerikan askerinin başına çuval geçiren Polat Alemdar etkisine karşı önlem aldı. Avrupa’da görev yapan Amerikan askerlerine, "Kurtlar Vadisi Irak" filminden uzak durmaları tavsiye edildi. Amerikan askeri birimlerine yapılan duyurularda, Türkiye’yi kasıp kavuran filmin gösterildiği sinemalardan kaçınılması ve film ile ilgili tartışmalara girilmemesi istendi.

"Stars and Stripes" gazetesi, aynı türden bir mesajın, Almanya’daki Hohenfels Birliği’ne gönderildiğini, Amerikan askerlerine, tanımadıkları kimselerle film hakkında konuşmamalarının tavsiye edildiğini yazdı. Benzer uyarıların, Avrupa’daki tüm ABD askeri tesislerine gönderildiği de ifade edildi.

Gazete, film ile ilgili bilgi verirken, 4 Temmuz 2003’te, 11 Türk komandosunun "yanlışlıkla" tutuklandığını ve olayın Türkiye ile ABD arasında diplomatik çatışmaya yol açtığını kaydetti.

Avrupa’daki Kara ve Hava kuvvet birimlerine yollanan tavsiye duyurularının, "Kurtlar Vadisi Irak"ın Avrupa’da gösterime gireceği beklentisiyle yapıldığı belirtildi.

Adana’daki İncirlik Üssü’nün ABD’li komutanının ise sadece gişe hasılatı yüksek olacak bir filmin vizyona gireceğini duyurduğu, ancak filmle ilgili bir bilgi vermeyerek herhangi bir "uzak durun" tavsiyesinde bulunmadığı kaydedildi. Askeri personele, sadece genel güvenlik önlemlerini hatırlamalarının tavsiye edildiği belirtildi.

SİVİLLERİN HABERİ YOK

Hürriyet’in konuştuğu "sivil" ABD yetkilileri ise, askerlere yönelik böyle bir emir, duyuru ya da tavsiyeden haberleri olmadığını ifade ettiler. Aynı yetkililer, filmin kurgusal olduğunu, üzerinde fazla durmamak gerektiğini de savunduktan sonra, "Tabii ki, ABD üslerindeki sinemalarda gösterileceğine inanmıyoruz" diye konuştular.

ABD yetkilileri, 4 Temmuz 2003’te yaşanan Süleymaniye’deki çuval krizinin artık geride kaldığını, aşılması gerektiğini
/images/100/0x0/55eaa6bef018fbb8f88df84d
belirtiyorlar. Bu yetkililer, iki ülkenin ortak çıkarlarının bu olayın unutulmasını gerekli kıldığını ve tarafların olaya yaklaşımının da farklı olduğunu ifade ediyorlar.

Stars and Stripes’ın manşetinde

"Avrupa’daki askerlere Türk filminin gösterildiği sinemalardan uzak durun" uyarısı Amerikan ordu gazetesi "Stars and Stripes"ın Avrupa baskısının manşetinde yer aldı. Gazetenin ayrıca Pasifik ve Ortadoğu baskısı var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!