Kurtarıcı Jesse yine başardı

Güncelleme Tarihi:

Kurtarıcı Jesse yine başardı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sırpların bir aydan beri esir tuttuğu üç ABD'li askeri Sırp Lider Slobodan Miloseviç'i ikna ederek serbest bıraktıran Amerikalı siyah rahip Jesse Jackson daha önceki benzer başarıları sırasında kazandığı kurtarıcı ünvanına layık olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Demokrat Parti'den ABD başkanlığına defalarca aday adayı olan ancak ipi bir türlü göğüsleyemeyen, ‘zayıfların dostu’ Jackson, ilk benzer başarısını 1984'te gösterdi. Lübnan'daki Suriye uçaksavar mevzilerini bombalarken uçağı düşüp Suriyeliler'e esir düşen Amerikalı askeri pilot Robert Goodman, Jackson'ın Şam'da yaptığı görüşmeler sonucu özgürlüğüne kavuştu. Aynı yıl Havana'da Küba Lideri Fidel Castro ile görüşen Jackson, Küba hapishanelerindeki 22 Amerikan vatandaşıyla 26 Kübalı rejim karşıtının serbest bırakılmasını sağladı. Jackson en büyük başarısını ise 1990'da Körfez krizi sırasında Saddam Hüseyin'in Bağdat'ta rehin tuttuğu 500'den fazla Batılı'yı özgürlüğüne kavuşturarak kazandı. İşin en ilginç yönü olarak da Jackson, bu başarılarına tek başına, hatta ABD yönetiminin karşı çıktığı girişimler sonucunda ulaştı.

ZAYIFLARIN DOSTU

Jackson uluslararası anlaşmazlıklarda resmi ilişkilerin yetersiz kaldığı ortamlarda devreye girerek zor durumdaki Amerikalıları kurtarmakla kalmayıp ABD içinde de zayıflardan yana girişimlerde bulundu. Siyah işçilere karşı ayrımcılık yapmakla suçlanan ABD'nin havacılık devi Boeing şirketi, Jackson'ın arabuluculuğunda bu yıl başlarında davacılarına 15 milyon dolar ödedi. Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi de, binlerce çalışanıyla toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamayınca Jackson araya girdi ve üniversite yönetimini işçiler lehinde karar almaya ikna etti.

Jackson'ın ‘bir siyahın ABD başkanlığını kazanamayacağını bile bile’ gelecek yılki başkanlık seçimi için yine Demokrat Parti'den aday adayı olabileceği belirtiliyor.

Jesse Jackson'ın zafer dosyası

Şam 1984: Suriye'ye esir düşen ABD'li pilotu kurtardı

Havana 1984: Küba cezaevlerindeki 22 ABD'li ile 26 Kübalı'yı kurtardı

Bağdat 1990: Saddam'ın rehin tuttuğu 500 Batılı'yı kurtardı

Belgrad 1999: Miloseviç'e esir düşen üç Amerikalı askeri kurtardı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!