Kürt devletine müdahale ederiz

Güncelleme Tarihi:

Kürt devletine müdahale ederiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2002 02:02

MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Lübnan'ın An-Nahar Gazetesi'nin sorularını yanıtlarken şu mesajları verdi:

Türkiye Irak'a saldırıya katılmayacak

Fundamantalist İslamcılar için pusuda olacağız

Kürt devletine müdahale ederiz

Kürtçe yayın ve idama karışmayız

Partiler AKP-SP'ye karşı ittifak kurabilir.


TÜRKİYE'nin Avrupa Birliği'ne mecbur olmadığı ve İran ile Rusya'yı da içine alan bir politika güdebileceği yönündeki sözleri büyük yankı uyandıran MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç, Irak'ta kurulacak bir Kürt devletinin, ‘‘müdahale nedeni’’ olduğunu söyledi.

Lübnan'ın 35 bin tirajlı An-Nahar Gazetesi'nden Jihad El-Zein'in sorularını yanıtlayan Org. Kılınç, Türkiye'nin Irak'a yönelik herhangi bir saldırıya katılmayacağını bildirdi. Kılınç, ‘‘Türkiye'nin Irak'ın durumuyla ilgili stratejik konumu, Irak'ın toprak bütünlüğünün geleceğine bağlıdır’’ dedi.

Gazetede, Orgeneral Kılınç'ın ‘‘Irak'ta Kürtlerin bölünmeye gidebilecek eylemlerinin acil bir Türk müdahalesine neden olacağı çünkü Türkiye'nin Irak'ta bir Kürt devletinin kurulmasına müsaade etmesinin mümkün olmadığını izah ettiği’’ belirtildi.

Demecinde, AKP ve SP'ye isim vermeden ‘‘dini siyaset için istismar etmeyin’’ mesajı gönderen Kılınç, ‘‘Daima fundamantalist İslamcılar için pusuda olacağız’’ dedi. Kılınç, yine isim vermeden AKP ve SP'ye karşı diğer partilerin ittifak kurabileceğini de söyledi.

Kılınç, idam cezasının kaldırılması ve Kürtçe yayın-eğitim konularına askerin müdahale etmeyeceğini de ifade etti.

Org. Kılınç, ''Seçimlerde İslamcı partilerin kazanması halinde askerin ikinci kez İslamcı bir Başbakanın gelişi ile ilgili deneyime girmeye hazır olup olmadığı'' sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

‘‘O zaman görürüz ama şimdiden şunu söyleyeyim ki, eğer İslamcı parti açık bir şekilde siyasette dini istismar etmezse aynı deneyimi tekrarlamayız. Daima fundamantalist İslamcılar için pusuda olacağız. Biz kamuoyu araştırmalarını takip etmekteyiz. Belki de İslamcıların geri dönmelerinin önüne duvar çekecek diğer partiler ittifak kurabilirler.’’


Tek tehlike radikal İslam ve Kürt terörü

LÜBNANLI gazetecinin ‘‘İslamcılarla münasebette olmazsanız Türk demokrasisi ilerlemez’’ hatırlatması üzerine Org. Kılınç, ‘‘Evet. Ancak biz de demokrasi için tehlike oluşturan fundamantalistlerle ilgiliyiz’’ dedi. Gazetenin aktardığına göre Kılınç ile diyalog şöyle devam etti:

Gazeteci: Bu, şu anda Türkiye'de bulunan iki parti için geçerli mi?

Kılınç: Bizim için ikisi arasında temel bir fark bulunmamaktadır.

Gazeteci: Bu, iki parti lideri, özellikle de Tayyip Erdoğan'ı seçimlere girmekten alıkoymak için müdahale edeceğiniz anlamına mı geliyor?

Kılınç: Hayır, öyle birşey söz konusu değil. Sadece bazıları bizim alakamız olmayan bazı yasal sorunlarla karşı karşıya kalabilir.

Kılınç, bir başka soru üzerine Türkiye'de radikal İslam ve Kürt terörü dışında başka tehlike kalmadığını ifade ederek, ‘‘Lakin Türkiye için şu an herhangi bir stratejik tehlike yoktur, düşmanımız kalmamıştır’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!