Kürt devleti kurulabilir diye Saddam'ı devirmedik

Güncelleme Tarihi:

Kürt devleti kurulabilir diye Saddamı devirmedik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 02:02

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi eski Başkanı Brent Scowroft, Körfez savaşı sırasında Irak'ın bölünmesini, Kürt devleti kurulmasını ve İran'ın güçlenmesini istemedikleri için Saddam'ı devirmediklerini söyledi.

IRAK PARÇALANIRDI

CNN Türk'te Manşet programında Mehmet Ali Birand'ın sorularını yanıtlayan Scowroft, Körfez Savaşı'nın hedefinin Saddam'ın bölgeyi tedit etmesini engellemek olduğunu belirterek, ‘‘Eğer Saddam devrilseydi Irak parçalanır, bölgedeki denge bozulurdu. Tek büyük güç İran olurdu’’ dedi.

ÖZAL YANILDI

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Saddam'a karşı çok sert bir politika izlediğini belirten Scowroft, ‘‘Özal, eğer Saddam yenilirse ayakta duramaz diyordu. Herkes gibi o da yanıldı. Çünkü ordu içindeki komutanlar özellikle güneydeki Şii muhalif grupların ayaklanmasından korktu ve Saddam'a itiraz edemedi. Irak'ın bölünmesinden korkarak Saddam'ı karşılarına almak istemediler. Böylece teori de tutmadı’’ yorumunu yaptı.

TÜRKİYE KİLİT ÜLKE

Scowroft, Irak'a olası bir operasyonun hatlarını şöyle çizdi: ‘‘Irak'a yapılacak muhtemel bir operasyonda çok büyük bir kara birliğinin kullanılması gerek. Ardından hava saldırısı başlamalı. Hiçbir Arap ülkesi böyle bir operasyona destek vermez. Bunun için Türkiye'nin devreye girmesi gerekir. Yani Türkiye olmadan olmaz. Türkiye bölge ile ilgili her adımda kilit ülkedir.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!