Küresel salgına ’iki’ kaldı

Güncelleme Tarihi:

Küresel salgına ’iki’ kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2009 23:24

Dünya Sağlık Örgütü, şimdiden onlarca can alan ’domuz giribi’ni kontrol altına almakta geç kalındığını açıkladı. Salgın alarmı seviyesini 4’üncü evreye yükselten örgüt, ABD’de şüpheli vakaların kesinleşmesi halinde alarm düzeyinin, ’güçlü ve yakın salgın tehlikesi uyarısı’ anlamına gelen 5’e çıkarılabileceğini bildirdi. En yüksek düzey olan 6’ncı evre, "Sürmekte olan küresel bir salgın" anlamına geliyor.

DÜNYADAN KARANTİNA FOTOĞRAFLARI

SALGIN ÜLKEYİ FELÇ ETTİ

Haberin Devamı

BÜTÜN dünyayı gün geçtikçe paniğe sürükleyen domuz gribi salgınının yayılmasından Meksika’daki bir Amerikan domuz çiftliği suçlanırken Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalığı kontrol altına almakta geç kalındığını açıkladı. Örgüt salgın alarmı seviyesini en yüksek üçüncü derece olan "4’üncü evre"ye yükseltti. Evre 1 ila 6 arasında yapılan bu derecelendirmede "4. evre", hastalığın en az bir ülkede insandan insana geçtiği vakaların sürekli olarak yaşandığı anlamına geliyor.

İsviçre’nin Cenevre kentinde önceki gece geç saatlere kadar süren acil toplantının ardından WHO Başkan Yardımcısı Keiji Fukuda, düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak alarm düzeyini 3’ten 4’e yükseltme kararının alındığını söyledi.

Fukuda, virüsün kimi ülkelere de yayılmış olması nedeniyle domuz gribinin kontrol altına alınmakta geç kalındığını bildirdi. Fukuda ayrıca, gribin yayılmasını durdurmak için sınırların kapatılması tavsiyesinde bulunmadığını, yolculuk kısıtlamalarının henüz gerekli olmadığını açıkladı.

Kritik eşik, ABD’de şüpheli vakalar

Ancak DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, dün, New York’taki vakalara atıfta bulunarak, şüphelerin kesinleşmesi halinde bunun domuz gribinin Meksika dışında da yayıldığı anlamına geleceğini ve alarm düzeyinin 5’e çıkarılabileceğini belirtti. Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou ise, virüsün yayıldığı bilinen bölgelere, acil durumlar dışında seyahat edilmemesi konusunda uyardı. Bazı Asya, Latin Amerika ve Avrupa ülkeleri de, havaalanlarına ülke dışından gelen yolcuları semptomlar konusunda muayeneye tabi tutuyor.

Bu arada bugüne kadar bilinen en az 152 ölümden sadece 20’sinin sebebi, laboratuvar testleriyle domuz gribi olarak kesinleşti. Soğuk algınlığı, zatürree gibi belirtilerle hastaneye başvuran şüpheli hastaların sayısı ise yaklaşık 2 bin.

Meksika’da haydutlar bile dışarı çıkmıyor

Meksika’da tüm okullar kapatıldığı ve tur şirketleri gezileri iptal ettiği için, başkentteki oteller de boşaldı. 22 milyonluk Mexico City’de insanlar evden çıkmaya korkuyor. Haydutlar bile tatil yapıyor. Bu yüzden suç oranı neredeyse sıfıra düştü.

Bazıları ise bunu fırsat bilip sokakta geziyor. Bir Meksikalı, mutluluğunu, "Hava kirliliği yok, protestocu kalabalıklar yok, trafik rahat, bir yerden bir yeredakikalarla ulaşıyorsunuz, polis bile yolunuzu kesmiyor, rüşvet ödemek zorunda kalmıyorum, polisler de domuz gribine yakalanmaktan çok korkuyor" diyerek özetledi.

DSÖ’nün salgın alarm evreleri

Evre 1: Hayvanlar arasında bulaşan ama insanlara bulaşmayan virüsler.

Evre 2: Hayvanlardan insanlara bulaşan grip virüsü. Potansiyel salgın tehdidi.

Evre 3: Belirgin bir biçimde insandan insana geçmeyen, bölge ve insanlarda rastlanan grip türü.

Evre 4: İnsandan insan geçtiği doğrulanmış ve toplumsal düzeyde yayılabilen vakalar. Salgın riskinde belirgin bir artış.

Evre 5: En az iki ülkede görülen, insandan insana bulaşan vakalar. Güçlü ve yakın bir salgın tehlikesi uyarısı.

Evre 6: Virüsün başka bir ülkede ortaya çıkıp yayılması. Sürmekte olan küresel bir salgın.

4 yaşındaki Meksikalı iyileşti

DOMUZ gribi krizinde dünyada son durum şöyle:

Meksika’da bir köyden:eksika’nın La Gloria köyünde 4 yaşındaki Edgar Hernandez’e domuz gribi teşhisi konuldu. Sonradan 152 kişi bu hastalıktan ölse de, Hernandez tamamen iyileşti.

Dünyada nerelerde görüldü:
Şu ana kadar Meksika dışında domuz gribinden hayatını kaybeden olmadı. Ancak ABD’de 51, Yeni Zelanda’da 11, İsrail’de 1, Kanada’da 6, İspanya ve İskoçya’da 3 vaka tespit edildi. Brezilya, Guatemala, Peru, Avustralya, Almanya, Norveç, Tayland ve Güney Kore’de de şüheli vakaların incelenmesine devam ediliyor.

ABD’deki okulda 100 hasta: Öğrencileri Meksika’ya yaptıkları geziden dönen New York’taki St Francis Hazırlık Okulu’nda 100’den fazla kişiye domuz gribi bulaşmış olmasından korkuluyor. 28’inde bu virüs olduğu doğrulandı.

Virüs numuneleri patladı: İsviçre’de bir trenle taşınan buz konteynerleri içindeki domuz gribi virüsü numuneleri patladı. Patlamada bir kişi hafif yaralandı ancak etrafa saçılan virüsün insanlar için tehdit oluşturmadığı belirtildi. Vaud kantonu polisi, cam tüpler içinde özel bir kutuda taşınan domuz gribi virüsü numunelerinin, Meksika’daki domuz gribi tipiyle bağlantılı olmadığını söyledi.

Yeşilköy’e termal kameralı önlem

DÜNYA Sağlık Örgütü’nün ’domuz gribi salgınında’ dördüncü evreye geçildiğini duyurması üzerine, Sağlık Bakanlığı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Ülkemizde bildirilmiş herhangi bir vaka yoktur. Vatandaşlarımıza, zorunlu haller dışında hastalığın halen görüldüğü bölgelere seyahatlarını ertelemeleri, seyahat zorunlu olacaksa da sık sık el yıkama, maske kullanımı gibi kişisel hijyen önlemlerine uyulması tavsiye edilmektedir" denildi. Domuz gribinin Türkiye’ye sıçramasını engellemek için Atatürk Havalimanı’nda vücut ısısı 38.5’in üzerindeki yolcular termal kamerayla tespit edilip önlem alınacak. -Faik KAPTAN / İSTANBUL

Türkiye’ye yaklaşıyor

ŞÜPHELİ domuz gribi vakaları Türkiye’ye en yakın Rusya ve Avusturya’da görüldü. Avusturyalı bir kadın Meksika tatili dönüşünde domuz gribi benzeri belirtiler gösterince karantina altına alındı. Rusya Bilimler Akademisi Viroloji Enstitüsü Başkanı da, hastalık için, "Bir hafta içinde Rusya’ya gelebilir" dedi.

İlacı var, panik gereksiz

DÜNYA Halk Sağlığı Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Paula Buss, domuz gribi virüsüne karşı kullanılabilecek iki ilaç bulunduğunu ve paniğe gerek olmadığını söyledi. Gribal semptomların uzun sürmesi halinde doktor kontrolü gerektiğini söyleyen Buss, grip aşısının da çapraz (endirekt) koruma yapabileceği durumlar olduğunu söyledi.Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Hikmet Pekcan da yeni virüse karşı aşının hazırlanmasının en az iki ay süreceğini söyledi. -Aslı SÖZBİLİR/İSTANBUL

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!