Küresel ısınma okyanus akıntısını durduracak

Güncelleme Tarihi:

Küresel ısınma okyanus akıntısını durduracak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2005 12:43

Bilim adamları, küresel ısınmanın okyanuslardaki akıntı sistemini aniden durdurabileceğini ve özellikle Avrupa'da soğuk iklimin egemen olabileceğini açıkladı. “American Association for the Advancement of Science”ın yıllık olağan toplantısında konuşan okyanus bilimci Tim Bernett, okyanus sularının izlenmesi ile oluşturulan yeni bilgisayar modellerinin, ”küresel ısınmanın devam ettiğini açıkça gösterdiğini” söyledi.
  Dünyadaki felaketler kitap oldu

Haberin Devamı

Küresel ısınmanın anlaşılmasının en iyi yolunun okyanusları izlemek olduğunu vurgulayan Barnett, “Çünkü atmosferde yapılan incelemelerin sonucu, yeterli ipuçları sağlayamadığı için zayıf kalıyor” dedi.

  

Okyanuslarda yapılan milyonlarca sıcaklık ölçümü ile küresel ısınmanın sürdüğünü kesinleştirdiklerini belirten Barnett, “Bu çalışmalardan sonra artık küresel ısınmanın işaretlerinin olup olmadığı tartışması geride kalmıştır” diye konuştu.

  

BULGULAR, ABD'NİN TEZLERİNİ ÇÜRÜTÜYOR

  

Küresel ısınmaya karşı uygulamaya sokulan ancak ABD hükümetinin, ”küresel ısınmanın olup olmadığının kesinleştirilmediği, varsa da bunun nedeninin insanlar olduğu kuşkulu” şeklindeki bir gerekçeyle kabul etmediği Kyoto Protokolü için de Washington yönetimine çağrı yapan Barnett, ABD yönetiminin, yeni bulgulardan sonra tutumunu yeniden gözden geçirmesini istedi.

Haberin Devamı

  

OKYANUS AKINTISI SİSTEMİ DEĞİŞTİ

  

Aynı toplantıda konuşan, “Woods Hole Oceanographic Institution”dan Ruth Curry, kutuplardaki buzulların incelmesinin, okyanuslardaki akıntı sistemini değiştirdiğini belirtti.

  

Bu değişimin, iklim değişikliklerine de yol açtığını belirten Curry, “Dünya ısındıkça, akıntı sistemi de değişiyor, bozuluyor” dedi.

  

Okyanus akıntı sisteminin tamamen durma tehlikesi bulunduğunu kaydeden Curry, bunun gerçekleşmesi halinde Kuzey Avrupa'nın aşırı soğuk kışlarla karşı karşıya kalacağını belirtti.

  

Atlas okyanusundaki akıntı sistemi güneydeki sıcak suları kuzeye, Kuzeybatı Avrupa kıyılarına taşıdığı için bu bölgelerde ılıman bir iklime yol açıyor.

  

Haberin Devamı

Curry, okyanus akıntılarındaki değişikliklerin, ABD'nin batı kıyılarında kuraklıklara yol açamaya başladığını da ifade etti.

  

GRÖNLAND'IN BUZ KÜTLESİ ERİRSE DENİZLER 7 METRE YÜKSELEBİLİR

  

Curry, Grönland'daki buz kütlesinin incelmeye başladığını ve buradaki buzul sisteminin “aniden çökebileceğini” belirterek, ”Grönland'daki buz kütlesi, tüm dünyada deniz seviyesini 7 metre yükseltebilecek miktarda” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!