‘Küresel ısınma insan türünü bile yok edebilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Küresel ısınma insan türünü bile yok edebilir’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2005 14:47

Kanadalı iki ünlü bilimadamı astrofizikçi Hubert Reeves ve genetikçi David Suzuki, küresel ısınmaya dikkati çekerek, bunun insanların yeryüzünden yok olmasına dahi yol açabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Küresel ısınmaya kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen ve 3500'den fazla izleyicinin katıldığı konferansta iki ünlü bilimadamı, Dünya'nın kaynaklarının aşırı israfının, insanların yok olmasına yol açabilecek bir ısınmaya neden olabileceğine işaret ettiler.

Aralarında dinozorların da bulunduğu çok sayıda türün geçmişte yok olduğunu anımsatan Hubert Reeves, “Yeni bir türün yok olmasına neden olabiliriz” dedi.

Reeves, bu sorunu çözecek olanın da insan olduğunu, çünkü küresel ısınmanın en az yüzde 90'ının nedeninin insan faaliyeti olduğunu ve bunu hesaba katmak gerektiğini söyledi.

David Suzuki de 1992'deki Rio ve 1997'deki Kyoto anlaşmalarını imzalamasına karşın Kanada hükümetini sera etkisine yol açan gazların salımını azaltmakta üzerine düşeni yerine getirmemekle suçladı. Suzuki, “Kanada, sera etkisi yaratan gazların salımını artırmaya devam ediyor, bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmek için gaz salımını yüzde 30 azaltmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Montreal'de dün yapılan konferans, bu kentte 28 Kasım-9 Aralık arasında yapılacak ve 3 binden fazla sivil toplum örgütünün katılacağı BM İklim Değişiklikleri Konferansı'na hazırlık niteliği taşıyor.


PRENS CHARLES: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNUNA ÖNCELİK VERMELİYİZ      
  
Bu arada İngiltere Veliaht Prensi Charles, dünyanın iklim değişikliği ve küresel ısınma sorunlarına bugün olduğundan daha fazla öncelik vermesi gerektiğini söyledi.
  
Charles, BBC'ye verdiği demeçte, insanlığın karşılaştığı en büyük tehdidi oluşturan bir sorunla uğraşmanın, toplumun gelecek kuşaklara karşı sorumluluğunu olduğunu belirtti. Charles, “İklim değişikliği ve küresel ısınma sorununu bugün olduğundan çok daha fazla öncelikli bir biçimde ele almalıyız. Torunlarımızı düşündüğümüzde, bu beni çok kaygılandırıyor. Eğer ileride, hala onlarla birlikte yaşıyor olacaksam, bana 'Bu sorunla ilgili, yapabilecek durumdayken neden bir şeyler yapmadın' demelerini istemem” diye konuştu.
  
Bürosu, Prens Charles'ın konuyu gelecek hafta Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush ile yiyeceği akşam yemeğinde gündeme getirip getirmeyeceğini belirtmedi.
  
Bush, geçmişte küresel ısınma olduğunu şüpheyle karşılamıştı ve ABD'de küresel ısınmaya yol açan sera etkisinin nedeni olan gaz emisyonunun azaltılmasını amaçlayan Kyoto Ptotokolü'nü, ekonomiye zarar vereceği gerekçesiyle imzalamayı reddetmişti.
  
ABD, bütün dünyada sera etkisine neden olan gaz emisyonunun dörtte birini üretiyor ve gaz emisyonu yılda yüzde 1,5 oranında artıyor.
  
Charles, kuş gribinin bütün dünyaya yayılmasının çok endişe verici bir gelişme olduğunu da belirterek, endüstriyel tarımın bütün kırsal kesimi sanayileştireceği korkusuyla küçük ölçekli çiftliklerin desteklenmesini istedi.
  
Charles, salı günü eşi Cornwall Düşesi ile birlikte bir haftalık ABD gezisine çıkacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!