Küresel iklim anlaşması ABD ve Çin'e bağlı

Güncelleme Tarihi:

Küresel iklim anlaşması ABD ve Çine bağlı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2009 17:13

ABD ve Çin, sera etkisi yaratan gaz salımı oranlarında anlamlı kesintilere gitmeyi kabul etmezse, küresel ısınma sürecinin tersine döndürülemeyeceği belirtildi.

Haberin Devamı

AB dönem başkanı İsveç'in Çevre Bakanı Andreas Carlgren bugün Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, "ABD ve Çin katılmazsa, iklim anlaşması ancak gaz salımının yarısını kapsar. Kopenhag'da yapılacak bir anlaşma dünyanın bütün salımlarını kapsamalı. Bir anlaşma tümüyle ABD ve Çin'in yeterli katılımlarına bağlı" dedi.

Danimarka'da Aralıkta toplanacak iklim zirvesine 191 ülkenin temsilcilerinin katılması bekleniyor.

ABD yetkilileri bu hafta Barack Obama yönetiminin gaz salımını indirme hedeflerini açıklayacağını belirtirken, Washington bunu Kongre'nin desteği olmadan yapmayı reddediyor. Kongre'deki iklim yasasının ise en erken gelecek yıl çıkarılabileceği belirtiliyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen sıcaklığı artıran kirlenmeyi 2020'de 2005 düzeylerinin yüzde 17'si kadar azaltmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Senato'nun kabul etmesi beklenen yasa ise gelecek on yılda yüzde 20'lik bir kesintiyi öngörüyor.

ABD'deki bilim adamları, gelişmiş ülkelerin dünyada su seviyesinde felakete yol açacak yükselmeler, daha sert fırtınalar ve kuraklıkları ve iklim bozukluklarını önleyebilmek için 2020 yılına kadar karbon salımını yüzde 40 oranında azaltması gerektiğini belirtiyor. AB ise diğer ülkelerin de katılması durumunda karbon salımı miktarını daha büyük oranlarda azaltmayı hedefliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!