Kuduz Amerika’da

Güncelleme Tarihi:

Kuduz Amerika’da
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

Amerikan askerlerinin Irak’ta bulup, hayvansever bir kampanya dahilinde sahiplendiği sokak köpekleri ABD’ye getirildi. "Crusader" (Haçlı) adı verilen yavru köpeğin kuduz olduğu anlaşılınca, yetkililer alarma geçti.

YURTDIŞINDAN ülkeye getirilmek istenen tüm hayvanlar konusunda son derece katı olan ABD Yönetimi, bu kez içeriden vuruldu. Irak’ta görev yapan Amerikalı askerler, bu ülkede bulup sahiplendikleri köpekleri ABD’ye götürmek istediler. 2007’den beri onlarca sokak köpeğini Irak’tan ABD’ye getiren Hayvanlara Karşı Şiddeti Önleme Derneği, bu amaçla uluslararası bir "kurtarma operasyonu" düzenledi. "Bağdat Enikleri Operasyonu" adı verilen program dahilinde, Irak’ın başkentinden alınan sahipsiz 24 yavru köpek ve iki kedi, ABD’deki askerlere teslim edilecekti.

New York Times Gazetesi’nin haberine göre, Irak’ta doğan hayvanlar, haziran ayında hava yoluyla ABD’nin New Jersey kentine getirildi ve buradan ülkedeki sahiplerine dağıtıldı. Ancak bu hayvanlar arasında bulunan ve "Crusader" (Haçlı) adı verilen 11 aylık labrador-border collie kırması bir köpeğin, kuduz olduğu tespit edildi. Crusader, yedi ay önce Bağdat’taki Amerikan askeri üssünde görev yapan Christopher Rodriquez adlı bir asker tarafından sahiplenilmiş, ancak askerin ABD’ye dönmesiyle yine sahipsiz kalmıştı.

Köpek uyutuldu, teyakkuz sürüyor

ABD çapında bir sağlık uyarısı yayınlayan federal yetkililer, kuduz köpeği uyuttu. Sağlık otoriteleri, 16 eyaletteki sahiplerine gönderilen hayvanların izini sürüp hepsini altı aylık karantinaya aldı. Hastalanan bir kedi, kuduz tespit edilmemesine karşın uyutuldu. Şu ana kadar diğer hayvanlarda kuduza rastlanmadı, ama Crusader ile temas eden insanlar da gözetim altında. 13 kişi, önlem olarak tedavi görmeye başladı.

ABD’ye giriş yapacak tüm hayvanların 30 gün öncesinden aşılanması gerekiyor. Son vakada, hayvanların yolculuktan ancak birkaç gün önce kuduz aşısı olduğu belirtiliyor. Soruşturmayı sürdüren ABD Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi (CDC), Bağdat’tan gelecek bir sonraki yavru köpek teslimatının bu hafta Virginia’daki Dulles Havalimanı’nda gerçekleşeceğini ve bu kez kampanyayı yöneten dernekten tüm hayvanların 30 gün önce aşılandığının belgelenmesini isteyeceklerini duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!