Kriz sürüyor... Yeni vali rest çekti

Güncelleme Tarihi:

Kriz sürüyor... Yeni vali rest çekti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 14:36

AB ile İngiltere arasındaki 'Cebelitarık' krizi sürüyor... Brexit sürecinin başlamasının ardından hem İngiltere hem de İspanya’nın ana gündem maddesi haline gelen Cebelitarık'ta yeni vali, eski Kainat Güzeli Kaiane Lopez de açıklama yaptı. Lopez, "Cebelitarık İngiliz ve öyle kalmaya devam edecek" dedi.

Haberin Devamı

Brexit sürecinde Londra-Madrid hattında Cebelitarık gerginliği yaşanıyor. İngiltere'nin AB'den ayrılma sürecinde Cebelitarık'ın akıbetinin ne olacağı konusunda görüş ayrılıkları çıkmış, İngiltere hükümeti Cebelitarık'ın Brexit'te pazarlık konusu olarak kullanılmaması gerektiğinin belirtmişti. Bölge, dış politika ve savunma hariç, vergilendirme de dahil olmak üzere her konuda özerk yönetiliyor. İngiltere'nin burada bir askeri üssü, limanı ve havaalanı bulunuyor.

​300 yılı aşkın bir süredir İngiliz egemenliğinde bulunan Cebelitarık Boğazı üzerinde İspanya da hak iddia ediyor. Bölge, dış politika ve savunma hariç, vergilendirme de dahil olmak üzere her konuda özerk yönetiliyor. İngiltere'nin burada bir askeri üssü, limanı ve havaalanı bulunuyor.

Haberin Devamı

AB, İspanya ile sınır komşusu olan bölgenin bundan sonra birlikle ilişkilerinde, İspanya’nın veto hakkı olması gerektiğini savundu.

İspanya, AB’den çıkmak istemeyen ve ticaretinde İspanya’ya büyük ölçüde bağımlı olan 32 bin nüfuslu bölgenin çıkarı için egemenliği paylaşmayı teklif etmiş fakat İngiltere kesin bir dille reddetmişti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson “Cebelitarık satılık değil” demişti.

YENİ VALİ 2009 KAİNAT GÜZELİ

İngiltere’nin İspanya yarımadasının güneyinde yer alan ‘deniz aşırı toprağı’ Cebelitarık’ın yeni valisi dün belirlendi. 2009 Kainat Güzeli Kaiane Lopez yeni Cebelitarık Valisi oldu.

Cebelitarık basınının ‘dünyanın en güzel valisi’ diya bahsettiği 30 yaşındaki Lopez, bu göreve gelen en genç isim oldu. Lopez ayrıca, Cebelitarık Valisi olarak atanan üçüncü kadın. Göreve gelmesinin ardından The Mail’e konuşan Lopez, İngiliz olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek “Cebelitarık İngiliz ve öyle kalmaya da devam edecek. Neden bayrağımızı değiştirmek isteyelim?” diye sordu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!