Kritik oylamaya saatler kaldı! İsrail'den gerilimi tırmandıran açıklama

Güncelleme Tarihi:

Kritik oylamaya saatler kaldı İsrailden gerilimi tırmandıran açıklama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 13:11

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, New York'ta Birleşmiş Milletler'de düzenlenecek Kudüs oylamasına saatler kala yaptığı açıklamada, BM için 'yalanlar evi' ifadesini kullandı. Netanyahu, İsrail'in oylamayı kabul etmeyeceğini söylerken, ABD'nin öncülüğünde diğer ülkelerin de başkentlerini Kudüs'e taşıyacaklarını iddia etti.

Haberin Devamı

BM'deki oylamanın (TSİ) 18:00 itibariyle gerçekleşmesi bekleniyor. 

Oylamada Trump'ın Kudüs kararının karşısında yer alan ülkeler üçte iki çoğunluğu sağlamayı hedefliyor. Tarihi oylamaya çok az bir süre kala İsrail'den gerginliği tırmandıran bir açıklama geldi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler için 'yalanlar evi' ifadesini kullandı. İsrail'in BM daimi temsilcisi Dannon ise, uluslararası kuruluşların onayına ihtiyaçları olmadığını savundu.

İsrail Başbakanı, "İsrail devleti bu kararı daha kabul edilmeden önce reddeder. Kudüs başkentimizdir; orada (yerleşimler) inşa etmeye devam edeceğiz ve başta ABD olmak üzere yabancı ülke büyükelçilikleri de Kudüs'e taşınacak. Bu olacak" dedi.

ABD ve dünyayı karşı karşıya getiren oylamada Türkiye'nin başını çektiği blok, Başkan Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararını yok sayacak tasarı için 93 ülkenin 130'unun oyunu almayı hedefliyor.

Haberin Devamı

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve büyükelçiliğini buraya taşıma kararına karşı bugün BM Genel Kurulu'nda, "Kudüs'ün statüsünü, özelliğini ya da demografik oluşumunu değiştirecek her türlü karar ve eylemin geçersiz sayılacağına dair" hazırlanan karar tasarısı oylanacak.

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü "İsrail başkenti" olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma kararının ardından, geçici üye Mısır'ın önerisiyle 18 Aralık 2017'de Güvenlik Konseyi gündemine getirdiği tasarı yine ABD tarafından veto edilmişti. Tasarıda, Kudüs'ün fiziki, kültürel ve demografik karakterinin değiştirilmesine yönelik hiçbir girişimin yasal olmadığı, Güvenlik Konseyinin Kudüs konusundaki ilgili kararları gereğince devletlerin kutsal kentte diplomatik misyon kurmaktan kaçınmaları gerektiği vurgulanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter'dan oylamaya ilişkin çağrıda bulundu.


Haberin Devamı

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!