Kötünün kötüsü olacak

Güncelleme Tarihi:

Kötünün kötüsü olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2006 00:00

Daniel Byman ile Kenneth Pollack imzalı yorumda, "kaosa sürüklenen kapkara bir Irak tablosu" çizildi. Yorumda "Irak’a açıktan müdahale etmesi ihtimali en fazla olan ülke Türkiye olabilir" denildi ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülkenin, İran’ın Irak’ta artan nüfuzundan çekindiğine yer verildi. Türk liderlerin de, Irak’ın PKK için güvenli alan haline gelmesinden korktuğu ifade edildi ve "Türkiye müdahale tehdidinde bulunuyor" denildi.

İç savaş zaten başladı

Tüm bölge kaosa sürüklenebilir

PKK Irak’ta kalıcı olabilir

İran ve Türkiye müdahale edebilir

Irak’tan ayrılacak ilk grup Kürtler olur

6 milyon kişi komşu ülkelere göçecek

ABD’nin etkin gazetelerinden Washington Post’ta yer alan bir yazıda "kaosa sürüklenen kapkara bir Irak tablosu" çizildi.

İki uzman tarafından kaleme alınan yazıda, iç savaşın zaten başladığı ve derinleşerek tüm bölgeyi de kaosa sürükleyebileceği ifade edildi. Yazıda, PKK’nın Kuzey Irak’ta kalıcı olabileceğine dikkat çekilerek, Türkiye ve İran’ın, Irak’a müdahale edebileceğine yer verildi. Uzmanlar, Irak’ın parçalanması halinde, ayrılacak ilk aday grup olarak Kürtler’i gösterdiler.

Uzun yazı, Georgtown Üniversitesi’nden Daniel Byman ile eski CIA çalışanı ve Brookings Enstitüsü uzmanı Kenneth Pollack tarafından kaleme alındı. Yazı, "Tartışma bitti. Nereden bakarsak bakalım Irak’ta bir iç savaş var" ifadesiyle başladı.

İki uzman, iç savaşlar, çevreye yayılmaları ve devasa etkileri ile ilgili olarak, Lübnan, Afganistan, Balkanlar ve Afrika’dan çok çarpıcı örnekler verdiler. Irak’ta iç savaşın giderek derinleşmesinin, komşu ülkelere 6 milyon insanı yollayacağı ve ülke içinde de 13 milyon kadar kişiyi yerinden edeceği ifade edildi. Mülteci krizlerinin ise, çevreye, terörizm, radikalleşme getirdiği, Taliban’ı besleyen Pakistan’ın ise artık kendi nüfusunun radikalize olduğuna işaret edildi.

SAVAŞI DÜNYAYA TAŞIDILAR

Irak’taki kaosun, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinden, Türkiye ve İran’a kadar bölgede her ülkede etkilerinin görüleceği belirtildi. Yazıda, Hizbullah, Tamil Kaplanları, GIA, IRA ve FKÖ gibi örgütlerin tümünün iç savaşların birer ürünü olduğunun altı çizildi, bu örgütlerin de, savaşlarını dünyanın her yerine taşıdıkları kaydedildi.

Irak’ta artan kaos ile, PKK’nın Kuzey Irak’ta güvenli alan bulma ihtimalinin arttığı ifade edildi. Bölgedeki diğer ülkelerde Kürtler’in yaşadığı hatırlatılarak, İran’daki Kürtlerin hareketlenmesi nedeniyle Tahran’ın Kuzey Irak’ı bombaladığı belirtildi. Yazıda, "Kürt kuvvetlerin hareketini önlemek için Türkler de bölgeye ilave güçler yolladı" denildi.

İki uzman, Irak’tan kopmak için ilk adayın Kürtler olduğunu da savundu. Ancak, Kürtler’in Irak’tan ayrılmasının, Türkiye ve İran’ı etkileyeceği de ifade edildi. Bölgedeki her ülkede, mezhep ya da etnik nedenlerle karışıklık ve kargaşa yaşanabileceğine özellikle işaret edildi.

Yazıda, "Irak’a açıktan müdahale etmesi ihtimali en fazla olan ülke Türkiye olabilir" denildi ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülkenin, İran’ın Irak’ta artan nüfuzundan çekindiğine yer verildi. Türk liderlerin de, Irak’ın PKK için güvenli alan haline gelmesinden korktuğu ifade edildi ve "Türkiye müdahale tehdidinde bulunuıyor" denildi.

BİRKAÇ BİN İRAN AJANI

İran’ın halen Irak’ta birkaç bin ajanının bulunduğunu belirten uzmanlar, ABD’nin Tahran’ı "kırmızı çizgiler" konusunda uyarması gerektiğini kaydettiler. Washington’un, Kürtler’e bazı teşvikler sunarak Irak’tan kopmayı ertelemesi de tavsiye edildi.

Kaosun derinleşmesi ile ortaya çıkacak mülteci krizine hazırlanılması gerektiğini belirten uzmanlar "anayol kenarlarında kamplar" gibi bazı önerilerde de bulundular. Yazıda, Irak’ın nüfusu dikkate alındığında iç savaşa son verilebilmesi için 450 bin kişilik bir askeri güce gerek olduğuna işaret edildi ve İrlanda, Lübnan, Bosna ve Kosova örneklerinde devreye giren yabancı askeri güç sayıları hatırlatıldı.

İki uzman, "Irak’ın bu noktaya nasıl geldiğini tarihçiler ve 2008’in seçmenleri düşünsün. Önemli olan Irak iç savaşının bölge için inanılmaz risklerine karşı hazırlanmak. Tam anlamıyla bir iç savaşla sorumluluklarımız bitmeyecek, ama artacak. Ortadoğu’da kimse mevcut bir durumun daha kötü olmayacağını varsaymamalı. Çünkü genelde olur" diyerek yazıyı tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!