Kosova'da silah zoruyla göç

Güncelleme Tarihi:

Kosovada silah zoruyla göç
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sırpların tırmanan saldırıları sonucu 20 bin Arnavut göç yollarına döküldü. Sırp ateşi ve soğuk altında ölüm kalım savaşı veriliyor. NATO ise şimdilik, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'e müdahale uyarısında bulunmakla yetiniyor.

Fransa'da yapılan barış görüşmelerinde anlaşmayı imzalamadan masadan kalkan Sırplar, Kosova'daki Arnavutlar'a yönelik saldırılarını şiddetlendirdi. Kosova'nın kuzey ve orta kesimlerinde Sırp saldırıları nedeniyle şimdiye kadar 20 bin kişi evlerini terketmek zorunda kaldı. Binlerce Kosovalı yollarda hem Sırplara hem de soğuğa karşı yaşam savaşı veriyor.

Sırpların Mitroviç, Vıcıtırn, Sırbiça ve Glogovça'ya yönelik saldırıları devam ediyor. Sırbiça bölgesinde evlerini terketmek istemeyen Arnavut köylülerin Sırp güçleri tarafından zorla evlerinden çıkarıldıkları ve ‘Ayakkabılarınızı giyin, doğruca Arnavutluk’a gidin' şeklinde tehdit edildikleri öğrenildi. Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) mevzileri de önceki günden beri Sırp güçlerince top ateşine tutuluyor.

Paris'te yapılan barış görüşmelerinden dönen Kosovalı Arnavutların temsilcisi İbrahim Rugova ise bölgede gayet zor günlerin yaşandığını belirterek NATO ve ‘uluslararası toplumu’ geç kalmadan harekete geçmeye çağırdı. Yugoslav Ordusu ise Kosova'da gerilimin yükselmesinden Kosova Kurtuluş Ordusu'nu sorumlu tuttu. Sırplar, NATO'yu harekete geçirmek için UÇK'nın provakatif eylemlerde bulunduğunu öne sürdü.

Başkent Priştine'deki Sırp Enformasyon Merkezi, UÇK militanlarının Kosova'nın kuzeyinde Sırp güvenlik güçlerine saldırdığını ve Priştine ve Podujevo yolunda saldırılar düzenlediğini bildirdi. Sırplara göre, önceki günkü çatışmalarda 7 UÇK militanı öldü.

Sırplar bölgeye asker yığınağı yaparken NATO'da olası bir hava saldırısı için hazırlıklara başladı. NATO Konseyi dün Kosova'daki durumu görüşmek için acil bir toplantı yaptı. Batı, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i uyarı ve tehditlerle yola getirmeye çalışıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook, dün yeni bir uyarı daha yaparak, Miloseviç'i barışa engel olmakla ve NATO'ya askeri müdahaleden başka bir seçenek bırakmamakla suçladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!