Kosova'da Mehmetçik coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Kosovada Mehmetçik coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk askeri 1912'deki Birinci Balkan Savaşı'nda kaybettiği Kosova'ya 87 yıl sonra yeniden ayak bastı. Askerlerimiz Prizren kentinde, 610 yıl önce Kosova ovasında Sırp Kralı Lazar'ı perişan eden Sultan Murad'ın muzaffer askerleri gibi karşılandı.

NATO Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapacak Türk birliğinin 130 askerden oluşan ilk konvoyu, binlerce Kosovalı tarafından davul-zurna eşliğinde ‘En büyük asker bizim asker’ sloganlarıyla karşılandı. Tanklarımız, sevinç gözyaşları içinde sevgi seline dönüşen kalabalığın arasında kayboldu.

Karşılama töreni Kosova'nın Makedonya ile sınırını oluşturan Birstrica nehri üzerinde başladı. Bölgedeki Türkleri temsil eden Türk Demokrat Partisi nehir üzerindeki köprünün Kosova tarafına ‘Hoşgeldiniz’ yazılı bir pankart astı. Mehmetçik konvoyu, nehri aşar aşmaz Türk bayrakları taşıyan Prizrenliler ve Kosova Kurtuluş Ordusu savaşçıları tankların üzerine tırmandı. Konvoy ağır adımlarla kente giriş yapabildi. Konvoy dün öğle saatlerinde kente girebildi.

ÇİÇEK YAĞMURU

Kent girişinde çocuklar konvoyu çiçek yağmuruna tuttu. Ardından Türk bayrakları ve Atatürk posterleri taşıyan binlerce Prizrenli, davul-zurna ve halaylar eşliğinde kent merkezinde bir sevgi şöleni başlattı.

Kentin merkezinde her yaştan Prizrenli, Türk askerlerinin elini sıkmak için yarıştı. Sevgi gösterisinin yarattığı aşırı izdiham nedeniyle askerler ilerlemekte zorluk çekti. Araçlar bir anda hücum eden kalabalığın arasında kayboldu. Gençler sarşıkalr söylerken yaşlılar sevinç gözyaşları döktü.

EN BÜYÜK ASKER

Konvoyu kuşatan binlerce Prizrenli tek bir ağızdan ‘En büyük asker bizim asker’ diye slogan atmaya başladı. Askerlerimize gözyaşları içinde sarılan Prizrenliler konvoyun ilerlemesini saatlerce engellediler.

Prizren'deki bu görüntülerden dolayı konvoy, yerli olduğu kadar yabancı basın mensuplarının da ilgi odağı oldu.

Tuğgeneral Mehmet Ali Erdoğan koordinasyonundaki Türk barış gücü kafilesi, Alman bölgesine dahil bulunan Dragaş'a hareket etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!