Kosova'da koalisyon partileri zafer ilan etti

Güncelleme Tarihi:

Kosovada koalisyon partileri zafer ilan etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 10:37

Kosova'da bağımsızlık sonrası yapılan ilk seçimlerden koalisyon partileri zaferle ayrıldıklarını iddia etti. Belgrad'dan yapılan boykot çağrılarına rağmen bazı bölgelerde Sırpların da oy kullandığı gözlendi.

Haberin Devamı

Kosova'da Pazar günü yapılan yerel seçimlerde 36 belediyede başkan ve meclis üyeleri için oy kullandı.

Ãœlkedeki 1 milyon 563 bin 741 seçmenin yüzde 45'nin sandığa gittiÄŸi açıklanırken, oylamayı 7’si AB’den yaklaşık 120 yabancı ve 22 bin yerli gözlemci izledi. Â

Sırbistan’ın Kosova’nın bağımsızlığını tanımamakta ısrarcı olduğu bu dönemde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

BOYKOTÂ

 

Belgrad yönetimi, ülkenin kuzey kesiminde yaşayan Sırp azınlıktan seçimleri boykot etmesini istedi. Ancak boykot çağrılarına rağmen, Sırplar arasında seçime katılım beklenenden fazla oldu.

 

Kesin sonuçların yarın açıklanması beklenirken, koalisyon partileri seçimden zaferle ayrıldıklarını iddia etti.

 

Haberin Devamı

Kosovo Demokratik Partisi (PDK) lideri ve Başbakan Haşim Taci partisinin 36 belediyenin 20'sini kazandığını söyledi.

 

Başkent Priştine'de ise oyların çoğunu Diğer koalisyon ortağı Kosova Demokratik Birliği (LDK) adayı İsa Mustafa'nın kazandığı açıklandı.

 

Mustafa'nın yeniden kazandığının bildirilmesi üzerine, Priştine'de Kosova'nın bağımsızlık gecesini hatırlatan bir seçim zaferi yaşanıyor. Başkent Priştine bir anda LDK'lıların havai fişekli seçim zaferi kutlamaları başladı.

 

Başkent Priştine'de belediye başkanlığı için Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) adayı Cüneyd Ustaibo ve eski KDTP'li bağımsızı aday Nevzat Hüdaverdi olmak üzere iki Türk aday da yarıştı.

TÃœRKLERÄ°N YOÄžUN Ä°LGÄ°SÄ°

Seçimlere katılım oranıyla yeni Türk Belediyesi Mamuşa ilk sırada yer alırken, Sırp Belediyesi Leposaviç son sırada kaldı.

Kosova Türklerinin tek siyasi oluşumu olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), 89 aday ile 7 belediyede yarıştı. Türkiye’den öğrenci ve çifte vatandaş olan yaklaşık 1000 Kosovalı da oy kullanmak için Kosova’ya geldi. KDTP’nin, Türklere sosyal, ekonomik, kültürel alanlarda ve Türkçenin resmi kullanımı konusunda vaatleri vardı. Sonuçlar bugün açıklanacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!