Kosova’nın mimarları KKTC için işbaşında

Güncelleme Tarihi:

Kosova’nın mimarları KKTC için işbaşında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2009 00:00

Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazanmasında kilit rol oynayan eski diplomatlardan oluşan uluslararası bir ekip, 3 yıldır KKTC Cumhurbaşkanı Talat’a da danışmanlık yapıyor.

INDEPENDENT Diplomat (Bağımsız Diplomat) adlı grubun başkanlığını, Irak savaşına karşı çıkınca İngiltere eski Başbakanı Tony Blair ile ters düşerek istifa eden ünlü diplomat Carne Ross (resimde en önde) yapıyor.
Ross’un 2005 yılında kurduğu grup, isim yapmış eski ya da emekli diplomatlar, avukatlar ve uluslararası ilişkiler uzmanlarından oluşuyor.

Lobiden çok farklı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da 2006 yılında Independent Diplomat ile çalışmaya başladı. Grubun KKTC ’ye yönelik faaliyetleri lobi hizmetinden çok farklı. Propaganda yapmak yerine, KKTC’nin, BM, AB gibi uluslararası kurum ve kuruluşlarla bağlantıları için devreye giriyorlar. KKTC tanınmadığı için KKTC yetkilileriyle görüşmek istemeyen uluslararası isimlere ulaşıyor, Talat adına önbaşvuru girişimlerinde bulunuyorlar.

Gölge dışişleri

KÂR amacı gütmeyen ve bağışlarla işleyen bir vakfa bağlı olan “bağımsız diplomatların” müşteri kitlesi, KKTC gibi tanınmamış ülkeler. Ödeme gücüne göre müşterilerden vakfa katkı alıyorlar. Grubun en büyük başarıya ulaştırdığı müşterisi, geçen yıl BM desteğinde bağımsızlığını ilan eden ve 60 ülkenin tanıdığı Kosova. Fas’ın kontrolündeki Batı Sahra ve Somali’nin kuzeyinde bağımsızlığını ilan eden Somaliland da son dönem müşterileri arasında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!