Kosova için Almanya-Rusya savaşı

Güncelleme Tarihi:

Kosova için Almanya-Rusya savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Balkanları yeniden barut fıçısına çeviren Sırplar Kosova'da Arnavut çoğunluğa karşı etnik temizliğe devam ederken diplomatik cephede gözler bugün Londra'da yapılacak Temas Grubu toplantısına çevrildi. ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya'nın oluşturduğu Temas Grubu toplantısından sonra BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu ele alması bekleniyor.

Ancak Temas Grubu içinde Almanya ile Rusya kıyasıya çekişiyor. Almanya, Kosova'daki Sırp zulmünün derhal durdurulması için Güvenlik Konseyi'nin duruma el koymasını istiyor. Fakat Belgrad'a açık destek veren Rusya buna karşı çıkıyor. Bu nedenle Temas Grubu toplantısından Rusya'nın kabul edebileceği ortak tavır çıkmadığı takdirde Güvenlik Konseyi'nin konuyu görüşemeyeceği belirtiliyor. BM Güvenlik Konseyi'ne Kosova sorununu ele almak için acil toplantı çağrısını Almanya Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel yaptı. Kinkel ayrıca Makedonya'daki BM barışgücünün 31 Ağustos'ta sona erecek olan görev süresinin uzatılmasını talep etti. Kinkel'e destek veren İngiltere'nin BM Büyükelçisi John Weston ‘Olaylar çok ciddi ve tüm dünyayı endişeye sevk ediyor. Güvenlik Konseyi’nin konuyu ele alması şart' dedi.

Buna karşılık Rus temsilci Sergey Lavrov BM'nin sertlikten kaçınmasını isteyerek Sırplarla ‘yapıcı diyaloga’ gidilmesini önerdi. Lavrov, Makedonya'daki barış gücünün görev süresi dolar dolmaz bölgeden çekilmesi gerektiğini savundu.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ise bir süreden beri Kosova'daki durumu kaygıyla izlediğini kaydederek Almanya'nın acil toplantı önerisini öteki Konsey üyesi ülkelere danışacağını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!