'Köşk için durum raydan çıkarsa yine müdahale olur'

Güncelleme Tarihi:

Köşk için durum raydan çıkarsa yine müdahale olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2007 15:06

Emekli Orgeneral Edip Başer, İtalya'daki günlük gazetelerden La Repubblica'ya verdiği söyleşide, "Cumhurbaşkanını belirlemede durum raydan çıkarsa, Ordu yine müdahale edebilir. Bunu, nisan sonunda internette bildiri yayımlamaya oranla farklı bir şekilde de yapabilir" dedi.

Haberin Devamı

La Repubblica, bugünkü sayısında, Türkiye'deki genel seçimler sonrasında oluşan siyasi atmosferle ilgili olarak Emekli Orgeneral Edip Başer'le yapılmış bir söyleşiye yer verdi. "Askerlerden Uyarı: Müdahaleye Her An Hazırlar" başlığıyla verilen söyleşide Başer, "Cumhurbaşkanını belirlemede durum raydan çıkarsa, ordı yine müdahale edebilir" dedi.

Başer, söyleşisinde askerlerin, Başbakan Erdoğan'ın seçim sonrasında  verdiği uzlaşı mesajlarından memnun olduğunu, sandıktan çıkan net sonuca  saygı göstereceklerini belirterek, “AK Parti net galibiyet kazandı.  İnsanların büyük bölümü tercihini muhafazakarlardan yana kullandı. Bu  tercihe saygıdan başka çare yok” dedi.

Başer, "Askerlerden Uyarı: Müdahaleye Her An Hazırlar" başlığıyla  sunulan söyleşide, Türkiye'de gerekirse ordunun müdahalesinin de söz  konusu olabileceğini ileri sürerek, "Cumhurbaşkanını belirlemede durum  raydan çıkarsa ordu yine müdahale edebilir. Bunu, nisan sonunda  internette bildiri yayımlamaya oranla farklı bir şekilde de yapabilir.  Ama Başbakan Erdoğan'ın işi böyle kritik bir noktaya taşıyacağını  sanmıyorum. Askerler, kendisinin seçim sonrasında verdiği uzlaşı  mesajlarından memnundurlar ve sandıktan çıkan net sonuca saygı  göstereceklerdir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Başer, genel seçimin sonucunuysa "Söylenecek fazla bir şey olduğunu  sanmıyorum: AK Parti net galibiyet kazandı. İnsanların büyük bölümü  tercihini muhafazakarlardan yana kullandı. Bu tercihe saygıdan başka  çare yok" sözleriyle yorumladı.

"ADAY İÇİN MUTABAKAT SAĞLANMALI"

Emekli Orgeneral Başer, bununla birlikte yeni cumhurbaşkanını belirleme  konusunda sorun yaşanabileceği imasında da bulunarak, "İlk engel, yeni  cumhurbaşkanını belirleme işi sırasında baş gösterebilir. Ancak  Erdoğan'ın seçim sonrasında yaptığı konuşmada, diyalog sinyalleri var.  Muhtelif partiler arasında, herkesi memnun edecek bir aday üzerinde  mutabakat sağlanabilir diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanı, tek bir siyasi  kesimi değil, tüm ülkeyi temsil etmelidir" diye konuştu.
       
"GÜL, NEDEN OLMASIN?"
       
Emekli Orgeneral Başer, AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı için Abdullah  Gül'ü yeniden aday göstermesine ihtimal vermediğini belirterek, "Ben,  Erdoğan'ın da Gül'ün de, partinin adayının kamuoyunda yol açtığı tepki  neticesinde milyonlarca insanın protesto için meydanlara döküldüğünün  bilincinde olduklarını düşünüyorum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Başer, "Gül neden olmasın?" biçimindeki soruya karşılık olarak da,  "Bakın. Gül, harika ve de çok iyi bir insan. Ama başka sebepler var"  dedi.

"Mesela, yasalarca kamusal alanlara girişi yasaklanmış olan türban takan  bir eşi olması mı?" sorusuysa Başer tarafından şu şekilde yanıtlandı: "Sadece o mesele değil. En azından bu, temel mesele değil. Kendisinin  geçmişteki bazı beyanatları, cumhuriyet karşıtıymış gibi bir izlenim  uyandırmıştır. İnsanlar kişinin geçmişine bakıyorlar: Bu, zihniyeti  anlamak için gerekli."

Başer, Meclis dışından bir kişinin cumhurbaşkanı yapılmasından yana  olduğunu da belirterek, "On'larca aday var. Şu an aklıma mesela, Hikmet  Çetin geliyor. Ama daha pek çok aday da var. En iyisi, partiler dışından  bir isim bulmak" diye konuştu.
       
KUZEY IRAK'A ASKERİ MÜDAHALE OLASILIĞI
       
Emekli Orgeneral Başer, Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'ya yönelik bir  askeri operasyona olasılığına ilişkin soruya yanıtlarken, bunun ihtimal  dışı olmadığını belirtti. Başer, "Bu, Türkiye'nin her an başvurabileceği  seçenektir. İnsanlarımızı öldürenlere karşı bunu yapmaya hakkımız var.  Bunun için kimseden izin almamız gerekmiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!