Kopenhag'daki iklim zirvesinde Çin Seddi

Güncelleme Tarihi:

Kopenhagdaki iklim zirvesinde Çin Seddi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 10:12

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki İklim Zirvesi'nin kilit ülkelerinden olan Çin'in, küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere bırakılmasını sınırlandıran yeni önlemleri öngören bir anlaşmaya ulaşılmasını mümkün görmediğini diğer heyetlere bildirdiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Reuters'a bilgi veren kaynaklara göre Çin heyeti Kopenhag'daki müzakerelerde diğer heyetlere, anlaşmaya varma olasılığının bulunmadığını bildirdi.

Atmosfere en fazla sera gazı bırakan ülkeler arasında yer almasından ötürü Çin, anlaşmaya varılabilmesi için kilit öneme sahip ülkeler arasında bulunuyor. Çin, zirve sonunda anlaşma yerine, "bir tür kısa, siyasal deklarasyon yayımlanmasını" önerdi. Kaynaklar, önerilen bildiri ile ilgili ayrıntı vermedi. Çin, konferans başkanı Danimarka'ya dün gece, zirvede “gelişmekte olan ülkeler” grubunda yer aldığını bildirdi.

Zengin ülkelerin sera gazı salımının sınırlandırması konusunda daha fazla taahhüdün altına girmeleri beklentisindeki gelişmekte olan ülkeler grubunun, dünkü teknik görüşmelere katılmaması nedeniyle zirve öncesi düzenlenen konferansın çalışmaları neredeyse durma noktasına geldi. Heyetlerin, bir anlaşmaya varılması konusunda çaba gösterdikleri, bu çerçevede görüşmeler yapıldığı, tıkanıklığı aşma konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın sunacağı önerilerin önemli olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Danimarka, konferansta sunulmuş ve karmaşık yapılara sahip anlaşma taslaklarını sadeleştirerek ortaklaştırmaya çalışıyor. Basit ve anlaşılır metinlerin, liderlerin anlaşmaya varmalarını kolaylaştıracağı umut ediliyor. Danimarka, bu amaçla taslaklar üzerinde çalışacak küçük çalışma ve müzakere grupları oluşturulmasını istedi ancak Çin, Danimarka'nın böyle bir girişime yetkili olmadığını belirterek buna da karşı çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!