Konuşan eşyalar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Konuşan eşyalar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Haberin Devamı

Yakında kullandığımız eşyalar konuşmaya başlayacak.

Mesela tam kapıdan çıkarken şemsiyeniz, ‘‘Bugün hava kapalı, yağmur yağacak, beni almayı unutma’’ diyecek. Masanıza oturduğunuzda takvim ‘‘Bugün eşinizin doğumgünü’’ diye size seslenecek. İlk konuşan eşya ise bir votka şişesi olacak.

Önümüzdeki yakın gelecekte çevremizi ‘‘konuşan eşyalar’’ kuşatacak ve yaşam, daha kolay ve konforlu hale gelecek. Rus mühendisler, özel çiplerle çeşitli eşyaları konuşturmaya hazırlanıyorlar. İlk konuşan objeler ise votka şişeleri olacak. Haziran ayında 50 bin konuşan kapaklı votka şişesi piyasaya sürülecek.

Programlanabilen yeni çiplere ‘‘geveze’’ deniyor. Enformasyon teknolojisi uzmanı ve şirket başkanı Dmitry Zhurin, pazar araştırması yaptıklarını, çok olumlu sonuç aldıklarını, özellikle de alkollü içecek üreticilerinin ilgi gösterdiğini belirtti. Haziran ayında ilk aşamada 50 bin konuşan kapaklı votka piyasaya çıktıktan sonra her ay aynı miktarda üretim yapılacak. Bu tür votkaların özellikle düğün törenlerinde ve iş açılışlarında ilgi göreceği bildiriliyor.

Konuşan çipler, takvimlerde de kullanılabiliyor. Zhurin, bu çiplerin gelecekte telefon, ayakkabı, kaşık ve eşyalara da monte edilebileceğini belirtti. Zhurin'e göre nihai hedef, konuşan objelerle dolu bir dünya yaratmak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!