Konsey’de görüş ayrılığı olursa

Güncelleme Tarihi:

Konsey’de görüş ayrılığı olursa
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2004 22:11

Türk tarafının olumlu karşılık görmeyen bir başka talebini, Federal Devlet’in yürütme organı olan Başkanlık Konseyi’ndeki veto yetkisi oluşturuyor. Üçüncü taslakta, dördü Rum, ikisi Türk olmak üzere 6 üyeden oluşacak olan Başkanlık Konseyi’nde karar alınabilmesi yine basit çoğunluk esasına dayandırılmıştı. Karar yeterliliği için ek koşul olarak, iki Türk üyeden birinin karara katılması zorunluluğu getirilmişti.

Bu durumda, iki Türk üyenin kendi aralarında görüş ayrılığına düştüğü durumlarda, birinin Rumlarla aynı doğrultuda oy kullanması, kararın yönünü Rum üyelerin doğrultusuna kaydırabilir.

Türk tarafı, karar yeterliği için her iki Türk üyenin de ortak oyunun aranması koşulunda ısrar etti. Buna karşılık, nihai metin, bu başlıkta Türk tarafının sakıncalı gördüğü eski düzenlemeyi koruyor.

Nihai metin, konsey üyelerinin sayısını altıdan dokuza çıkartıyor ve iki taraf arasında 3/6 olmak üzere dağıtıyor. Ancak konseye sonradan dahil edilen ve iki taraf arasında 1/2 dağıtılan yeni üyelerin oy hakkı olmayacağı için yukarıdaki oylama kalıpları genişlemeden etkilenmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!