Komşu İsrail ile askeri tatbikat yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Komşu İsrail ile askeri tatbikat yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 00:00

Türkiye'nin topraklarında İsrail ile tatbikat yapmayı reddetmesinin ardından bu ülke, Yunanistan'la ortak tatbikat yapıyor. Yunanistan ile İsrail'in askeri eğitim tatbikatı 3 Haziran'a kadar sürecek.

Haberin Devamı

Türkiye ile İsrail arasında "One Minute" krizyle birlikte ilişkiler gerginleşmeye başlamıştı. İki ülke arasında ilişkiler gerilmeden önce Türkiye ve İsrail, Konya'da ortaklaşa askeri eğitim tatbikatları yapıyordu. Ancak özellikle İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu protesto eden Türkiye, İsrail'in pilotlarını Türkiye'de eğitmesine bu yıl izin vermedi. Hava sahası bu tür askeri eğitimler için uygun olmayan İsrail ise askeri tatbikat için bu yıl Yunanistan'ı seçti.

Yunan Hava Kuvvetleri'nden verilen bilgiye göre, dün başlayan “Minoas 2010” adını taşıyan tatbikat, 3 Haziran'da son bulacak.
Yunan basını, iki ülkenin askeri işbirliği çerçevesinde eğitim amacı taşıyan tatbikatın Ege, İyon Denizi ve ana karada icra edileceğini duyurdu.

Basın haberlerinde, Ankara ile Tel Aviv arasında Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırı nedeniyle yaşanan gerginlik ve Türkiye'nin topraklarında İsrail tatbikatlarının yapılmasını reddetmesinden sonra, Yunan-İsrail askeri işbirliğinin özellikle son yıllarda tatbikat düzeyinde yeniden canlandığı değerlendirmesinde bulunuldu.

İsrail uçaklarının 2008 yılında yapılan “Noble Spartan” tatbikatında olduğu gibi hücum yapmaları ve karasal hedeflere saldırmalarının öngörülmediği kaydedildi.

Haberlerde, “söz konusu tatbikatın o dönemde dünya çapında birçok söylentiye neden olduğu ve Amerikan basınının tatbikatı, 'Karşı saldırı senaryosu' olarak yorumladığı” belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!