Kolombiyalılar, Amerikan askeri müdahalesi istiyor

Güncelleme Tarihi:

Kolombiyalılar, Amerikan askeri müdahalesi istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kolombiya ziyareti bombalar, gerilla saldırıları ve sokak gösterileriyle protesto edilse de Washington'un desteğine sıcak bakıldığı, halkın Clinton'a hayran olduğu ve Amerikan askeri müdahalesinden yana olduğu ortaya çıktı.

Latin Amerika ülkelerinin Amerikan varlığına karşı hassasiyeti ve alerjisi Clinton faktörü nedeniyle değişti. ABD'nin gelmiş geçmiş en karizmatik başkanını kimileri şeytan olarak görse de halkın çoğunun gözünde O bir kurtarıcı. ABD'nin yıllardır Küba'ya ticaret ambargosunu, Panama'ya 1989 müdahalesini, 1980'lerde Nikaragua gerillalarını, El Salvador'daki askeri yönetime arka çıktığı belleklerdeki ABD için Kolombiya'da genel yaklaşım sempati. Kamuoyu yoklamalarının ünlü kurumu Gallup'un geçen hafta sonunda yayınlanan araştırmasına göre, halkın % 56'sı, iç savaşın darmadağın ettiği Kolombiya'ya Amerikan askeri müdahalesi istedi, % 40 ise karşı çıktı. El Espectador Gazetesi'nde yayınlanan bir başka kamuoyu araştırmasında ise yüzde 70 Clinton'ın ziyaretini onayladığını belirtti ve sadece % 20'si karşı çıktı.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri(FARC) adındaki gerillaların lideri Alfonso Cano da ABD'nin emperyalist politikalarını, Bogota ile artan askeri işbirliğini reddetseler bile Amerikan halkına karşı olmadıklarını belirtti.

Başkent Bogota'daki McDonald's'da iştahla hamburgerini atıştıran iş adamı Mauricio Lopez, ‘Kolombiya uyuşturucu kaçakçılığı sorununu kendi başına halledemez. Yardıma ihtiyacımız var ve ABD’den gelecek yardımı ben memnuniyetle karşılarım' itirafında bulundu.

Aziz Bill

Kolombiyalı yaşlı bir kadının evindeki ‘Aziz Bill’ fotoğrafının önünde 24 saat mum yanıyor. Yalnız yaşayan 84 yaşındaki Antonia Sarmiento, yarım yüzyıllık hayalini ve dualarını ABD Başkanı Bill Clinton'ın gerçekleştirdiğine inanıyor. Yaşlı kadın Aziz Bill sayesinde 1948 yılından beri sığındığı teneke barakadan kurtulup, pırıl pırıl bir eve taşınmış. Gerçek tabii biraz farklı: Kolombiya'nın Cartagena kenti

belediyesi, ABD Başkanı Bill Clinton'ın açılışını yapacağı yeni Adliye Sarayı'nın yanındaki yıkık dökük barakayı yıktırdı ve yerine güzel ve yeni bir ev inşa ederek, sahibesi Antonia Sarmiento'ya hediye etti. Yaşlı kadın, açılış töreni sırasında yeni evinin kapısına kadar gelip elini sıkan ve kendisine ‘Muhteşem bir insan’ diye iltifat eden Bill'in aziz olduğuna bütün kalbiyle inanıyor artık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!