Köln zirvesinde Türkiye kavgası

Güncelleme Tarihi:

Köln zirvesinde Türkiye kavgası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin Köln zirvesinde Yunanistan ve İsveç'in engelleme yapması üzerine, sonuç bildirisinde Türkiye'ye yer verilmedi. Helsinki zirvesinde Türkiye'nin tam üyeliğinin görülmesini öngören iki madde bu iki ülkenin itirazı üzerine bildiri taslağından çıkarıldı.

AB'nin Köln Zirvesi'nde ciddi şekilde Türkiye kavgası yaşandı. Sonuç bildirisi taslağında Türkiye ile ilgili iki madde yer alırken, Yunanistan ve İsveç'in karşı çıkması sonucu bu iki madde, zirve sonunda yayınlanan bildiriden çıkarıldı. Türkiye'nin de sözkonusu maddelerden memun olmadığı haberi, diplomatik yollardan AB liderlerine iletildi.

AB sonuç bildirisi taslağının ‘Genişleme Süreci’ bölümünde, Türkiye ile ilgili iki madde yer aldı. 61 ve 62. maddelere göre, AB hükümet ve devlet başkanlarından oluşan Avrupa Konseyi, Türk hükümetinin AB'ye adaylık konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle sözetti.

Taslakta, Konsey'in Helsinki zirvesinde Türkiye'yi tam üye adayı yapmak ve Aday Ülkeler Bakanlar Toplantısı'na davet etmek için çaba gösterileceği de belirtildi.

Ancak Yunanistan, Türkiye'nin Helsinki'de aday ülke gösterilmesi için çaba harcanacağı ifadesine karşı çıktı. İsveç de insan hakları ihlalleri olduğu gerekçesiyle Türkiye'ye karşı aynı tutumu takındı.

Bunun üzerine Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac iki saat süreyle, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile pazarlığa oturdu. Bu pazarlık, zirvenin sona ermesi nedeniyle yapılacak basın toplantısının yarımşar saat aralıklarla, sürekli ertelenmesine yol açtı.

Ancak Yunanistan, Türkiye'nin Helsinki'de de, Lüksemburg ile Cardiff zirvelerinde alınan kararlar doğrultusunda ele alınmasını istedi. Bunun üzerine taslakta yer alan Türkiye ile ilgili madde, kesin sonuç bildirisinden çıkarıldı.

ANKARA DA MEMNUN DEĞİL

Taslaktaki iki madde Ankara'yı da memnun etmedi. Taslakta Türkiye'nin AB'ye adaylığı konusunda net ifadelerin olmamasına dikkat çeken Ankara, KAB liderlerine ‘‘Bu metinden memnun değiliz. Sonuç bildirisi taslağında bu ifadelerin yer alması, hiçbirşey ifade etmiyor’’ msajını gönderdi.

Üst düzey bir Türk Dışişleri yetkilisi de ‘‘Almanya'nın baskısı sonucu, zirveden olumlu birşey çıkabilir diye düşünmüştük. Ancak olmadı. Bizim ne istediğimizi, kendileri çok iyi biliyorlar’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!