Köln’e çifte minare Almanları ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Köln’e çifte minare Almanları ikiye böldü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 00:00

Türklerin Köln’deki cami projesi, aşırı sağcılar ve bazı Yahudilerin direnciyle karşılaşınca, toplumu bölen olay ABD basınına bile konu oldu.

KÖLN’de yapılması planlanan çifte minareli camiyle ilgili tartışmalar Almanya’yı ikiye böldü. Tartışmalar sınırları da aşarak ABD ve İngiliz basınında yankı bulmaya başladı. Amerikan New York Times gazetesi, çifte minarenin, Papa’nın "kuzeyin Roması" diye tanımladığı Köln kentinde müthiş bir tartışma başlattığını yazdı.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) yaptırmayı planladığı 2 bin kişi kapasiteli Merkez Camii, ünlü Köln Katedrali’ne 3 kilometre uzaklıktaki işçi mahallesinde. Ancak Köln’ün çoğu Türk olan müslüman cemaati, cami yaptırmak için çabalarken karşısında, Avusturya ve Belçika’daki yandaşlarından da destek alan aşırı sağcıları buldu. Köln Belediye Meclisi’nde 4 koltuğu bulunan aşırı sağcı Pro Köln hareketi tarafından geçen haftasonu düzenlenen gösteriye, aralarında Avusturyalı aşırı sağcı Özgürlük Partisi ve Belçikalı Laams Belang Partisi’nden yetkililerle birlikte Yahudi entelektüeller ve Neo-Naziler’den oluşan 150 kişilik bir grup katıldı.

Cami projesi aynı zamanda Yahudi Alman yazar Ralph Giordano tarafından da şiddetle eleştiriliyor. Giordano, "Cami,
/images/100/0x0/55eaba14f018fbb8f892d18a
ülkemizin sinsice islamlaştırılmasının bir ifadesidir" diyor. Cami konusunda Yahudi toplumu da ikiye bölündü ve Giordano’ya toplumun her kesiminden gelen ölüm tehditleri de dahil şiddetli eleştirilere katıldılar.

Köln Belediye Başkanı Yardımcısı Joerg Uckerman camiye karşı çıkıyor ve bölgede bir Türk gettosu istemediklerini söylüyor. Köln Belediye Başkanı Fritz Schramma ise endişeleri bulunmakla birlikte cami yapılmasını destekliyor. Schramma, "Müslümanların ibadet etmek için prestijli bir yere sahip olmaya hakkı var. Ama insanların burada 35 yıldır yaşadıkları halde tek kelime Almanca konuşmaması beni rahatsız ediyor. Ortak tarihi geçmişimiz bizi böyle konularda temkinli davranmaya yöneltiyor" diyor. Köln Katolik Kilisesi lideri Kardinal Joachim Meisner’in de aynı şekilde kafası karışık. Meisner, bir radyo röportajında "Camiden korkuyor musunuz?" sorusunu, "Korktuğumu söylemiyorum ama içim pek rahat değil" diye yanıtladı.

Yapımına sonbaharda başlanacak cami 15 milyon Euro’ya mal olacak. 2009’da tamamlanması planlanan caminin minarelerinin boyu 50 metreyi geçecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!